Actueel

HomeActueelCDA Westland stelt vragen over hondenlosloopgebieden

CDA Westland stelt vragen over hondenlosloopgebieden

Hondenlosloopgebieden zijn voor veel hondenbezitters en honden belangrijk. Veel hondenrassen hebben het nodig om vrij te kunnen rennen en spelen, anders kunnen ze onhandelbaar worden omdat ze hun energie niet kwijt kunnen. Bovendien is het voor hondenbezitters fijn om een wandeling met een loslopende hond te kunnen maken, voor velen een hobby zoals fietsen of hardlopen voor anderen. Tevens blijkt dat hondenlosloopgebieden de overlast van hondenpoep op andere locaties in de openbare ruimte vermindert, omdat meer hondenbezitters naar de losloopgebieden gaan. In sommige gemeenten wordt bijvoorbeeld een deel van een bos of park aangewezen als losloopgebied, zodat mensen zonder hond de mogelijkheid hebben om te recreëren in een omgeving zonder honden. Ook Westland heeft dergelijke hondenlosloopgebieden zoals in het Hofpark in Wateringen, de Slapersdijk in Monster en Slag Beukel te ‘s-Gravenzande.

Naar de mening van CDA Westland moeten deze losloopgebieden het gehele jaar makkelijk te bereiken zijn, zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat. De ervaring bij Slag Beukel leert echter dat in de zomermaanden, als er betaald geparkeerd moet worden om de locatie met auto te bereiken, veel hondenbezitters het losloopgebied gaan mijden. Met als gevolg dat de honden elders overlast kunnen geven.

Eerder heeft de fractie van CDA Westland al een pleidooi gehouden om het betaald parkeren nabij de stranden te gaan opheffen. Dat was vooral vanwege het recreatieve aspect om mensen het gehele jaar door en op elk moment van de dag een wandeling in onze kuststrook te kunnen laten maken zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Het aspect van het bereiken van het hondenlosloopgebied is wat ons betreft een extra aspect om dit nogmaals te overwegen.

Een andere oplossing zou dan nog zijn om extra hondenlosloopgebieden aan te wijzen mits die voorradig zijn. Het voordeel daarvan zou zijn dat mensen minder ver hoeven te rijden/lopen om die te bereiken. In de APV van Westland en nader door het college opgestelde regels, worden de hondenlosloopgebieden aangewezen.

De CDA-fractie heeft naar aanleiding van het bovenstaande de volgende vragen aan het College:

1.Bent u het met de fractie van CDA Westland eens dat een hondenlosloopgebied op elke moment van de dag en tijdstip van het jaar zonder kosten bereikt moet kunnen worden?

2. Is het college bereid het aantal hondenlosloopgebieden uit te breiden, teneinde mogelijke overlast van honden op andere plekken te verminderen?
Namens de Westlandse CDA-fractie
Martin Buitelaar
Jan van Rossum

Comments

comments