Actueel

HomeActueelD66 en CDA: Verdwijnen de nachtbussen?

D66 en CDA: Verdwijnen de nachtbussen?

Op 15 november 2016 heeft de Rotterdamse CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. In dit artikel schetst wethouder Langenberg de mogelijkheid dat nachtelijk metrovervoer gaat worden ingevoerd. De kosten voor dit vervoer worden gehaald uit het budget voor de nachtbussen van de RET. CDA Rotterdam maakt zich met name zorgen over de nachtbus naar Hoek van Holland. Deze lijn stopt ook bij diverse haltes in Naaldwijk en ‘s-Gravenzande en is daarmee een goede aanvulling op het openbaar vervoer in Westland. Nu Hoek van Holland ook een steeds belangrijker uitgaansgebied voor Westland lijkt te gaan worden, zou lijn 19 nog meer betekenis kunnen krijgen voor het Westlandse uitgaansleven.

Daarnaast is lijn 19 niet alleen geschikt voor uitgaanspubliek, maar ook voor reizigers die met de nachttrein aankomen op Rotterdam Centraal of daar juist mee willen gaan reizen.

In een eerder stadium is Nachtbus 7 van HTM Buzz al na een zeer korte proefperiode opgeheven. Indien ook BOB-bus 19 verdwijnt is Nachtbus 4 van HTM Buzz nog de enige die het Westlands grondgebied aandoet, met een route door Wateringen.

In de beantwoording van eerdere schriftelijke vragen heeft het Westlandse college zich positief uitgelaten over nachtelijk openbaar vervoer en toegezegd zich in te zetten voor behoud en waar mogelijk uitbreiding van het nachtnet.

In MRDH-verband worden op dit moment de concessies voorbereid voor het busvervoer. Het uitgangspunt zal zijn om vooralsnog geen bestaande lijnen op te heffen. Met dit gegeven zou het ook vreemd zijn om lijn 19 nu al op te heffen.

D66 Westland en CDA Westland hebben naar aanleiding van deze mogelijke wijziging in het bestaande openbaar vervoer de volgende vragen:

  1. Heeft u kennis genomen van de schriftelijke vragen van CDA Rotterdam?
  1. Hoeveel reizigers hebben het afgelopen jaar gebruik gemaakt van BOB-bus 19, met name reizigers van en naar haltes in Naaldwijk en ‘s-Gravenzande?
  1. Welk standpunt neemt het college in binnen de MRDH waar het gaat over het weghalen van geld bij de nachtbussen voor het laten rijden van nachtmetro’s?
  1. Welke inzet heeft het college gepleegd ten aanzien van het in stand houden en uitbreiden van het nachtelijk openbaar vervoer binnen de gemeente Westland en wat is daarvan het resultaat?

Maxim van Ooijen Jan van Rossum

raadslid D66 Westland raadslid CDA Westland

Comments

comments