Actueel

HomeActueelOp werkbezoek bij “Westlands natuurrijke puzzelstukjes”.

Op werkbezoek bij “Westlands natuurrijke puzzelstukjes”.

Veel mensen hebben de laatste tijd aan de Rijnvaartweg in ‘s Gravenzande de wolvarkens al zien grazen en woelen. Maar wat is het idee hierachter?

CDA Westland liet zich hier eind juni over informeren tijdens een werkbezoek over informeren door Pieter Dekker, ook bekend van de Westlandse schaapskudde.

Wolvarkens willen graag met hun snuit in de grond woelen en eten ook veel planten en laaghangende bladeren van bomen. Het effect dat daarbij optreedt is tweeledig, namelijk dat de grond weer op een natuurlijke wijze geschikt gemaakt wordt voor nieuw leven voor zowel plant als insect, en dat een te dichte begroeiing tijdelijk verdwijnt wat daarna juist nieuw leven zal brengen. De varkens lopen op dit moment zowel langs de Rijnvaartweg als bij Parnassia. Op beide locaties moeten woningen komen. Vaak is het dat door voorafgaand gebruik er vaak weinig leven meer zit in de bodem waardoor nieuwe plantengroei belemmerd wordt. De varkens moeten er nu voor zorgen dat de nieuwe bewoners op die locaties een bodem aantreffen die meer leven in de grond bevat dan nu het geval is.

Naast genoemde locaties kent Pieter meer van dergelijke locaties die met natuurlijk beheer weer tot leven gebracht kunnen worden. Hij noemt die ‘Westlands natuurrijke puzzelstukjes’. Op het moment dat de gronden daarna voor natuur bestemd blijven zijn er altijd nog de schaapskuddes die via natuurlijke begrazing kunnen zorgen dat de natuur dan mooier en afwisselender wordt. Door dit plan zal de biodiversiteit verhoogd worden en wordt daarmee aandacht gegeven aan het feit dat er nu veel insecten en bijen verdwijnen.

CDA Westland was al eerder voorstander van het natuurlijk beheren van groenzones door schaapskuddes zoals de Zwethzone, en ziet dit stukje beheer door wolvarkens als een heel mooie aanvulling op dit beheer. Mooi item om mee te nemen in het College Werkprogramma!

Comments

comments


Contactpersonen

Gerelateerd standpunt

Duurzaamheid

Er ligt een enorme opgave om deze wereld duurzaam te maken. Westlandse producten moeten aan de hoogste eisen van duurzaamheid voldoen. Fossiele energie moet daarom uit ons woordenboek worden geschrapt. Dan kan als we innovatieve middelen inzetten. Daarom willen wij: Lobby voortzetten om slimme geïntegreerde systemen van warmte, elektriciteit, gas en CO2 mogelijk te maken […]

Kwaliteit buitenruimte en water

Het oog wil ook wat. Mensen houden van een prettig aanzien van hun omgeving. Er is veel groen in de kas, maar groen in de buitenruimte verdient meer aandacht. Door veranderingen in het klimaat wordt de opvang van regenwater een steeds grotere opgave. Schoon water is van groot belang voor tuinbouw en het leven in […]