Actueel

HomeActueelVergoed maaltijden vanuit de WMO

Vergoed maaltijden vanuit de WMO

Zorg200xCDA Westland ontving vragen over het gebruik van warme maaltijden tijdens de dagopvang bij Careyn Woerdblok. Op 14 juli ontvingen cliënten een schrijven met de mededeling dat de warme maaltijd die tijdens de dagopvang wordt genuttigd niet langer wordt vergoed vanuit de WMO indicatie, vanwege een bezuiniging per 1 januari 2016. Cliënten gaan daardoor vanaf 1 augustus 2016 een bedrag van € 6,10 per maaltijd betalen.

Cliënten die geen gebruik maken van de warme maaltijd omdat het bedrag voor hen te hoog is, of omdat ze dement zijn en niet weten hoe ze de bijgevoegde servicekosten- en machtigingsformulieren moeten invullen, begrijpen vaak niet waarom ze niet mee mogen eten. Wij vinden dit geen gewenste situatie is.

Wij hebben hierover de volgende vragen. 

1. Is het college bekend met deze nieuwe regeling?

2. Is deze nieuwe regeling Westlandbreed ingevoerd of alleen bij Careyn?

3. Kan er worden geïnventariseerd of cliënten en hun mantelzorgers blij zijn met het aanbieden van een warme maaltijd? Wellicht is een broodmaaltijd afdoende en kan deze goedkoper worden aangeboden.

4. Is het college het met ons eens dat de wijze van communiceren bij deze kwetsbare groep senioren niet helder en transparant is?

5. Kan het college bevorderen dat er een gezamenlijke, betaalbare maaltijd wordt genuttigd door alle cliënten die van de dagopvang bij Careyn, of elders, gebruikmaken.

Comments

comments


Contactpersonen

Fractievoorzitter

Gerelateerd standpunt

Zorg en Sociaal Beleid

Zorgen voor elkaar staat hoog in het vaandel van Westlanders. Niet iedereen kan dat op eigen kracht. De landelijke wetgeving leidt soms tot lastige situaties voor ouderen. Gelukkig hebben we dit in Westland zo goed mogelijk geregeld. Maar blijvende aandacht voor zorg is nodig. Daarom willen wij: Actief beleid tegen eenzaamheid, laaggeletterdheid, armoede, psychische problematiek […]