Actueel

HomeActueelWaar blijft de voetbalkooi in Wateringen?

Waar blijft de voetbalkooi in Wateringen?

Als sinds 2009 maken wij ons hard voor een volwaardige voetbalvoorziening in de wijk Vliettuinen in Wateringen. Er werd een motie aangenomen om in de wijk Vliettuinen bij de bouw van Juliahof een volwaardige “Cruijffcourt achtige” voetbalvoorziening aan te leggen voor alle jeugdgroepen. Anno 2018 is deze voorziening nog steeds niet naar onze tevredenheid aangelegd en zijn er zelfs, buiten de raad om, bestemmingen gewijzigd door middel van een participatieproces. Wij zetten ons nog steeds in voor een goede voetbalruimte Daar schriftelijke vragen aan het college niet geholpen hebben wordt er nu (samen met in ieder geval CU-SGP, LPF, D66, PVDA, VVD en GroenLinks) een motie ingediend om toch die echte voetbalvoorziening voor alle jeugdgroepen in de wijk Vliettuinen voor elkaar te krijgen. Al dan niet, maar wel met voorkeur, door renovatie van de basketbalkooi.  Meer uitleg en een weergave van de gebeurtenissen leest u hier.

Uiteindelijk is er in 2016 wel een mooie grote speeltuin gerealiseerd, maar zonder die volwaardige voetbalvoorziening. Er werd een pannaveld van 11 meter in het zeskant gerealiseerd, met de afspraken erbij dat dan die volwaardige voetbalvoorziening gerealiseerd zal worden op de al lang bestaande basketbalkooi op de grens van Juliahof en binnen de wijk Vliettuinen.
Groot was ineens de verbazing dat er begin dit jaar (2018) een invulling getoond werd aan raadsleden waarbij het bestaande basketbalveld tot 1/5 werd ingekrompen tot een pannaveld van 7 bij 11 meter. Weer geen volwaardige voetbalvoorziening dus, welke ook geschikt zou zijn voor de oudere jeugd om eens “doeltje te kunnen schieten”. Bij een participatietraject met vooral omwoners bleek er zoveel (over)last te zijn van de basketbalkooi dat er gekozen is voor de “ontmanteling” van de in bestemmingsplannen vastgelegde speelplek voor de oudere jeugd en dat de locatie dan vooral met groen ingevuld zou worden met een klein pannaveld.
Eerdere schriftelijke vragen van CDA (drie maal) heeft deze ontmanteling niet terug kunnen draaien, ondanks dat men toegegeven heeft dat men met aanwezige randvoorwaarden de participatie anders of niet had moeten uitvoeren. Via de motie “geef ze dan ook die ruimte” wordt het college nu  verzocht om toch die volwassen voetbalruimte in de wijk Vliettuinen te realiseren en dan bij voorkeur toch door transformatie van het basketbalkooi naar ook een geluidsarmere voetbalkooi via o.a. kunstgrasondergrond. Alle beleidsafspraken worden als argument hierin opgevoerd om alle jeugd toch die ruimte te geven om in de openbare ruimte vrij te kunnen voetballen en/of verblijven. Daarnaast wordt wordt het college verzocht in het vervolg niet zomaar, buiten bestemmingsplanprocedures om, een mogelijkheid te geven via participatieprocessen bestemmingen te wijzigen, of, in dit kader, bestemde speelplekken niet zomaar een andere doelgroep te geven en/of te verkleinen.
Aanvullende documenten:

Comments

comments