Actueel

HomeActueelBeeldenstorm

Beeldenstorm

“L’histoire se répète“ zei een wijs man eens en dat klopt ook de geschiedenis herhaalt zich zeker. Was er in het jaar 1566 een heuse beeldenstorm, in 2020 wordt deze dunnetjes overgedaan. Al zijn aanleiding en doel van deze beeldenstorm heel anders. Begon de storm hier in het Westland, enkele maanden terug nog heel onschuldig, met de verdwijning van de beelden van “Vrouw Machteld” en de “Druivenkrentster”. In de rest van de wereld was het serieus met als aanleiding een woede-uitbarsting op de beelden van mannen die betrokken waren bij discriminatie en slavenhandel. Nu ben ik tegen iedere vorm van discriminatie en ben ik voorstander voor gelijke rechten en kansen voor iedereen. Maar om woede af te reageren op beelden die vaak al honderden jaren in een stadscentrum staan, gaat mij te ver. De mannen van weleer leefden in andere tijden en hadden zeker niet de kennis en de mogelijkheden die wij nu wel hebben. Normen en waarden in die tijd waren niet dezelfde als tegenwoordig.

Eigenlijk was en ben ik trots, als de geschiedenisleraar vertelde over de durf en de moed van de mannen in die tijd om op een boot te stappen en de wereld te ontdekken, zonder te weten of je de reis er levend af zou brengen. De ontberingen, die op de schepen werden geleden door stormen, windstiltes, scheurbuik ect, waren heftig. Avontuur en ondernemingsgeest ontbrak het de mensen in de “Gouden Eeuw” in ieder geval niet.

Door nu deze beelden te vernietigen gaan wij de geschiedenis niet herschrijven of veranderen. De geschiedenis veranderen, dat kunnen wij wel, door vanaf heden goed met elkaar te leven, waarin er ruimte is voor een ieders mening en gedachte. Ik weet zeker dat over honderd jaar mensen anders zullen leven en denken als dat wij nu doen. Het zou toch mooi zijn als dan het jaar 2020 wordt herdacht als het jaar waarin de mensheid discriminatie voorgoed in de ban heeft gedaan.

Pieter Immerzeel

Raadslid CDA Westland

Comments

comments