Actueel

HomeActueelBijdrage over afsteekverbod vuurwerk

Bijdrage over afsteekverbod vuurwerk

Het verbieden van vuurwerk raakt niet de kern van het probleem. Waar het volgens CDA Westland echt om gaat is het wangedrag van mensen in de openbare ruimte tijdens oud en nieuw.

Wij vinden het belangrijk dat hulpverleners veilig kunnen werken, en dat gezinnen, ouderen, mensen met huisdieren en kwetsbare mensen ook een leuke oudjaarsavond hebben. En dat bereik je niet met een plaatselijk afsteekverbod.

Landelijk is al besloten tot een verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en singleshots. Afgevraagd moet worden of het daarbij blijft. Een veel strakkere handhaving is nodig om gedrag in de openbare ruimte aan te pakken. Evenals een handhavingsplan voor het terugdringen van zwaar vuurwerk.

Volgens Burgemeester Arends is er onvoldoende capaciteit om extra handhaving in te zetten op een afsteekverbod.

CDA Westland is ervan overtuigd dat duurzaamheidsaspecten er mede voor gaan zorgen dat over 5 tot 10 jaar de jaarwisseling een totaal andere uitstraling heeft. Het doel moet niet het verbieden van vuurwerk zijn, het doel is een feest voor iedereen. Vuurwerk verbieden is dan ook niet de oplossing, die het gewenste effect heeft, gezien in 2019 de consument nog € 77 miljoen Euro besteed heeft aan vuurwerk. Plekken aanwijzen om vuurwerk af te steken zien wij als mogelijkheid zolang handhaving onvoldoende is om de overlast te beperken.

Petra Scheffers

Raadslid CDA

Comments

comments