Actueel

HomeActueelBurger of Consument

Burger of Consument

Wij, Nederlanders zijn over het algemeen heel betrokken wereldburgers. We zijn ons bewust van de omgeving, de wereld en voelen ons verantwoordelijk voor het wel en wee in de natuur en het dierenrijk. Als CDA-er doet het mij erg goed om te merken dat de Nederlander het rentmeesterschap, waar het CDA zich altijd voor heeft ingezet, serieus neemt.

Ook staat de gemiddelde Nederlander bekend als zeer prijsbewuste consument. Eigenlijk een prima verantwoordelijke eigenschap. Is de uitdrukking niet: “Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen!”. Supermarkten spelen hier goed op in om ons als consument te verleiden met hamsterweken, bonusaanbiedingen ect. Maar toch gaat hier de schoen wringen! Er volgt een spanningsveld tussen de burger en de consument.

Want hoe is het mogelijk goedkoop voedsel aan te bieden, wat wij als consument graag willen. Maar ditzelfde voedsel willen wij als burger graag op een verantwoordelijke en milieubewuste wijze geproduceerd hebben. Dit kan niet, deze bovengenoemde uitgangspunten zijn strijdig!

Deze genoemde strijdigheid zorgt voor boze en teleurgestelde boeren en tuinders. Zij zijn namelijk de dupe van deze strijdigheid. Van hen wordt namelijk gevraagd om goed en eerlijk voedsel te produceren, maar er wordt voor deze inspanningen geen eerlijke prijs betaald. Zij werken vaak nog met verkoopprijzen die al jaren, voor hen, niet gestegen zijn.

Helaas is een oplossing voor dit probleem niet snel te vinden, er is veel gezocht in innovatie en schaalvergroting bij de boeren. Maar juist deze schaalvergroting heeft, zeker in de veeteelt, negatieve invloeden op onze natuur. De juiste modus is nog ver weg, de markt laat zich niet makkelijk reguleren.

Als u op journaal en in de krant leest van de boze boeren, denk dan aan even terug aan dit artikel, wellicht leidt dit tot uw begrip voor onze agrariërs!

Pieter Immerzeel,

Raadslid CDA Westland

Comments

comments


Contactpersonen

Raadslid

Gerelateerd standpunt

Glastuinbouw

Westland is de meest toonaangevende glastuinbouwgemeente van Nederland. Glastuinbouw is de derde economische motor van ons land. CDA Westland geeft daarom prioriteit aan het toekomstbestendig houden van deze Greenport. Wij willen daarom: Verdere ontwikkeling GreenportHortiCampus/WorldHortiCenter als internationaal centrum van de glastuinbouw voor opleiding, kennis en innovatie Een bijzondere leerstoel tuinbouwinnovatie en duurzaamheid in World Horti […]