Actueel

HomeActueelCDA: Handhaven van Europese regels essentieel voor land- en tuinbouw

CDA: Handhaven van Europese regels essentieel voor land- en tuinbouw

“Te vaak worden interne Europese regels niet nageleefd” dat stelt CDA-kandidaat en voorzitter van Glastuinbouw Nederland, Sjaak van der Tak. Vooral de land- en tuinbouw is de dupe van bedrijven en overheden die zich niet houden aan Europese wet- en regelgeving. Dat moet anders.

“Onze land- en tuinbouwsector is internationaal en nationaal enorm belangrijk voor onze economie. Dat moeten we beschermen en dat gebeurt niet genoeg.” stelt van der Tak. Volgens de CDA-kandidaat moet de Europese Unie meer verantwoordelijkheid nemen. “Afspraak is afspraak. Dat betekent dus ook consequenties als je niet meedoet.”

De afgelopen jaren is de Nederlandse glastuinbouwsector bezig met verduurzaming. “Het is vooral heel zuur dat wij in Nederland ons beste beentje voor zetten, terwijl andere landen dat vaak niet doen” geeft van der Tak aan. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse producten relatief duurder worden. Het gevolg? “Onze land- en tuinbouw moet het op prijs afleggen tegen goedkopere producten.”

Vooral lokale bedrijven merken de effecten van Europese wetgeving. “Aan de ene kant moeten ze aan hele strakke wetten voldoen, maar ze zien ook dat andere landen dat niet doen.” aldus CDA-raadslid Marcel Zuidgeest “Ook hier in Westland zien wij de effecten. Het is goed dat Europese kandidaten hier aandacht voor hebben”

Comments

comments