Actueel

HomeActueelCDA springt in de bres voor de Nederlandse Zaadveredelingsbedrijven

CDA springt in de bres voor de Nederlandse Zaadveredelingsbedrijven

Vrijdag 23 november bezocht een delegatie van het Europarlement het Naaldwijkse bedrijf Axia Vegetable Seeds. De delegatie stond onder leiding van mevr Annie Schreijer- Pierik. Mevr Schreijer is al meer dan 30 jaar volksvertegenwoordiger in Nederland en Europa.

Het bezoek aan Axia werd ingegeven door het feit dat een verbeterde veredelingstechniek Crispr Cas door het Europees hof deze zomer voor Europa verboden werd. In de rest van de wereld is deze techniek wel toegestaan. Met Crispr Cas kunnen eigenschappen van planten sneller ingebracht worden dan op de traditionele manier. De versnelling is soms wel 3 à 5 jaar. Waarvoor is Crispr Cas nog meer nodig? De wereldbevolking groeit nog steeds erg snel en alle mensen hebben voedsel nodig. Dit voedsel zal vaker worden geteeld in minder geschikte gebieden, zoals droge en zoute gebieden. Aan de zaadveredelingsbedrijven de opdracht om hiervoor geschikte rassen te maken. De druk is dus erg hoog om snel met resultaten te komen, dit is met de Crispr Cas mogelijk.

Door het verbod in Europa bestaat het gevaar dat veel zaadbedrijven hun Research & Development naar landen zullen verplaatsen buiten Europa en Nederland. Dit zal betekenen dat er mogelijk vele banen en veel kennis in het Westland zullen verdwijnen. Dit wil het CDA voorkomen en gaat hard werken om de toelating van de techniek opnieuw op de Europese agenda te krijgen. Steun vanuit Nederland is hard nodig!

Na het werkbezoek aan Axia Vegetable Seeds werd er een bezoek gebracht aan het World Horti Center waar de delegatie kennis kon nemen van de laatste stand van de Nederlandse tuinbouwtechniek. Jacco Voois van LTO Glaskracht vertelde over de uniek positie van het Westland: de kraamkamer van innovatie en dadendrang.

Aan het eind van de middag nam mevr Schreijer afscheid, zij was onder de indruk van het Westland en zal de zaak van Crispr Cas met de hoogst mogelijke urgentie ter hand nemen.

 

Pieter Immerzeel
CDA Westland

Comments

comments

Post Tags -

Contactpersonen

Raadslid

Gerelateerd standpunt

Glastuinbouw

Westland is de meest toonaangevende glastuinbouwgemeente van Nederland. Glastuinbouw is de derde economische motor van ons land. CDA Westland geeft daarom prioriteit aan het toekomstbestendig houden van deze Greenport. Wij willen daarom: Verdere ontwikkeling GreenportHortiCampus/WorldHortiCenter als internationaal centrum van de glastuinbouw voor opleiding, kennis en innovatie Een bijzondere leerstoel tuinbouwinnovatie en duurzaamheid in World Horti […]