Actueel

HomeActueelCDA Werkbezoek WUR Glastuinbouw

CDA Werkbezoek WUR Glastuinbouw

Deze week bracht CDA Westland een bezoek aan Wageningen University and Resarch (WUR).

Burgemeester Arends aanwezig tijdens dit bezoek. Bij zijn aanstelling heeft de burgemeester aan elke fractie gevraagd een activiteit te organiseren om zo het Westland te leren kennen. Na bijna een jaar kent de burgemeester inmiddels het Westland en wordt het tijd om de horizon te verbreden.

In het onderzoekscentrum in Bleiswijk werden we rondgeleid en bijgepraat over de toepassingsgerichte onderzoeken en innovatietrajecten die er plaatsvinden. Trajecten zoals kasklimaat & energie, gewasbescherming en nieuwe verdienmodellen (bijvoorbeeld vanilleteelt). Ook bezochten we de recent gebouwde KAS2030 waar fossielvrij wordt geteeld. Het doel van dit onderzoek is om uiteindelijk in de glastuinbouwsector het aardgasverbruik tot nul terug te brengen.

Veel onderzoeken worden gefinancierd vanuit publiek-private samenwerking. Zo is er een zogenaamde ‘Club van 100’. Dit is een netwerk van toeleveranciers in de glastuinbouw die bijdragen aan de financiering van toegepast-strategisch onderzoek. Gemeente Westland maakt ook deel uit van dit netwerk. En afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar groenbeheer en plaagbeheersing in de bermen en de poelzone van het Westland. In 2020 gaat dit een vervolg krijgen.

Onderzoek is van wezenlijk belang voor innovatie van de sector. CDA Westland heeft gevraagd of WUR-Glastuinbouw meer betrokken wil zijn bij onderzoeken in het World Horticenter.

Petra Scheffers- van der Lely

Comments

comments