Actueel

HomeActueelCDA Westland: “In een winkel kun je wonen”

CDA Westland: “In een winkel kun je wonen”

“De uitspraak ligt natuurlijk iets genuanceerder als dit, maar in een winkel kun je zeker wonen” legt Jaco Eeltink (raadslid) uit. In de afgelopen maanden hebben fractieleden van CDA Westland diverse eigenaren van bedrijfslocaties bezocht. Bij het peilen van de bereidheid tot een bestemmingswijziging naar wonen, gaat menig deur minstens op een kier. Als een snelle omzetting niet de voorkeur heeft, is zo’n stap in de nabije toekomst vaak wel bespreekbaar.

Daarom stelde CDA Westland voor om vanuit gemeente Westland voor een proactieve benadering te kiezen om snel nieuwe woonmogelijkheden te creëren. De motie kon rekenen op steun uit de hele raad.

Alle raadsleden delen onze opvatting dat we elke kans op realisatie van nieuwe woonstekken serieus moeten onderzoeken. Gezamenlijk de schouders eronder. Zo Westlands!

De eerste reactie vanuit het college op de motie was een ouderwetse; elke binnenkomende aanvraag zal serieus worden bekeken. Logisch, maar dat mag actiever. Draai het om en verleidt bij wijze van spreken eigenaren tot een bestemmingswijziging. Uitnodigen, enthousiasmeren en ontzorgen worden zijn wat CDA Westland betreft de nieuwe codewoorden. En waarom zouden we niet alvast de bestemming wijzigen onder het bedrijfspand van de eigenaar die aangeeft dat vandaag te snel is, maar bijvoorbeeld over een paar jaar acceptabel?

Jaco: “Ooit kreeg ik de vraag of “college van B & W” staat voor “Bouwen en Wonen”? De taak van burgemeester en wethouders blijkt echter breder te zijn. De letters B en de W lieten mij niet los. Hoe mooi zou zijn als die de komende jaren maximale aandacht gaan krijgen? In dat geval staat de B voor de vele percelen met een bedrijfsbestemming die zich nog binnen de woonkernen bevinden. Niet de gronden op de bedrijfsterreinen, maar die versnipperend gelegen locaties die her en der rondom klem liggen tussen woningen en voor bedrijvigheid vaak genoeg niet meer optimaal bruikbaar zijn. De W staat dan voor Wonen; het onderwerp waar wat mij betreft nog veel meer energie en creativiteit in mag worden gestoken.”

Comments

comments

Gerelateerd standpunt

Wonen en Huisvesting

Er wordt gelukkig weer volop gebouwd in Westland. Van belang is te bouwen voor elke doelgroep en voor elke portemonnee. Dit vraagt om nauwe afstemming met de wooncorporaties. Van belang is dat wijken zo zijn ingericht dat het voor iedereen fijn is om te wonen. Daarom willen wij: De blijverslening voor ouderen en de starterslening […]