Actueel

HomeActueelEen bezoek aan de Veiligheidsdag

Een bezoek aan de Veiligheidsdag

Op 25 januari heeft Petra Scheffers namens CDA Westland de CDA Veiligheidsdag bijgewoond. Die heel toepasselijk werd gehouden bij het Veiligheid en Defensie College van ROC Midden Nederland in Nieuwegein.

Chris van Dam opent de dag en dankt Ruud van Diemen, directeur ROC Midden-Nederland, voor de gastvrijheid om hier te mogen zijn. De directeur is trots op zijn MBO-ers. Zij zijn het cement van onze samenleving en doet een appél op de burgemeesters, wethouders en raadsleden. Ze willen zorgen voor meer stageplaatsen voor BOA’s en bij de politie voor MBO-ers.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus sprak over ondermijning dat na 18 september (red. de dag dat Derek Wiersum werd vermoord) een bredere zorg in de maatschappij is geworden. De aanpak ‘oprollen-afpakken-voorkomen’ van ondermijning heeft volle aandacht niet alleen landelijk, maar zeker ook lokaal. Anton Ederveen, burgmeester van Valkenswaard, deelde zijn ervaringen over zijn aanpak van ondermijning door het sluiten van drugspanden en het verbieden van de jaarlijkse Harley. Een visuele weergave van de boven- en onderwereld illustreerde zijn verhaal. Evenals de Cruijfiaanse uitspraak ‘Je ziet het pas als je het door hebt’.

Hierna volgen twee rondes met diverse workshops. In de workshop Ondermijning legt Madeleine van Toorenburg uit waarom CDA tegen het instellen van een staatscommissie en legaliseren van drugs (voorstel D66) is, omdat voor rechters en justitie deze maatregel direct aanleiding is om strafmaat te verminderen. Ook is er een verschuiving zichtbaar naar andere branches, zoals nagelstudio’s en bumperherstel bedrijven. In deze branches wordt aceton gebruikt, een ingrediënt voor synthetische drugs.

Tijdens de workshop van de GGD wordt in de wijk de preventieve aanpak van mensen met verward gedrag een E33 melding belicht. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 40% en soms zelfs maar 20% van deze mensen een GGZ-indicatie heeft. De politie wordt ingeschakeld bij overlast van deze personen. Gemeente Vught en Heereveen delen ervaringen over deze nieuwe aanpak.

Petra Scheffers

Fractielid CDA

Comments

comments