Actueel

HomeActueelHet begrotingstekort van Gemeente Westland in perspectief

Het begrotingstekort van Gemeente Westland in perspectief

Zoals u wellicht al vernomen heeft via de media, stevent Gemeente Westland af op een tekort van € 14 mln. in de komende jaren. Het gat in de begroting zal gedicht moeten worden. Dit zal betekenen dat er lastenverzwaringen aan zullen komen. Voor velen van u geen prettig nieuws. Maar wat betekent dit tekort nu vanuit ander perspectief?

U zou het bericht ook zo kunnen lezen: de rol van de Gemeente Westland zal de komende jaren verder in de Westland worden uitgebreid, immers zal er meer geld richting de Gemeente vloeien. De Gemeente zal al dit geld ook weer onder de burgers herverdelen. Dit doet zij door extra taken op zich te nemen of taken te intensiveren.

De rol van de gemeente wordt in het leven van de burger steeds belangrijker. De vraag is, is deze beweging wenselijk? Willen wij als burgers van Westland een hele sterke en betrokken, maar ook dure overheid? Om een voorbeeld te geven, de gemeente Westland ziet de vereenzaming als groot probleem en wil dit aanpakken. Hiervoor zal zij ambtenaren aanstellen en regels maken, kortom: een bureaucratische organisatie neerzetten om het probleem te lijf te gaan.

Echter, zouden wij dit als burgers onderling ook kunnen regelen? Zonder geld, regels en bureaucratie van de gemeente. Gewoon prettig met elkaar samenleven en naar elkaar omzien. Oog voor elkaar hebben, daar hebben we de gemeente toch niet voor nodig!! Ik zou zelf graag zien dat mensen dit onderling oppakken, bijvoorbeeld via kerkgenootschappen, sport- en/of buurtverenigingen. Vereenzaming decentraal, onderling oplossen geniet voor mij de voorkeur. Zo houden we het leven leuk, betrokken en uiteindelijk beter betaalbaar!

Pieter Immerzeel

Raadslid CDA Westland

Comments

comments