Actueel

HomeActueel‘Het oordeel van Salomo’

‘Het oordeel van Salomo’

Het Historisch Archief Westland meldde via twitter dat het schilderij ‘Het oordeel van Salomo’ uit de oude raadszaal van het gemeentehuis Monster is verhuisd naar de bewaarplaats in het nieuwe onderkomen aan de Verdilaan. Ongetwijfeld is het daar op dit moment in veilige handen. De vraag is echter in hoeverre dit bijzondere schilderij niet een betere plek verdient. Een plek waar belangstellenden het kunnen bewonderen. Hierbij valt te denken aan kerkgebouwen die regelmatig opengesteld zijn voor het publiek, vitrines in het publieksdeel van het nieuwe gemeentehuis, wisseltentoonstellingen in bestaande of nieuwe museale expositieruimtes. Een overweging hierbij zou kunnen zijn een plek in Monster te vinden in verband met de herkomst van het schilderij.

De indruk bestaat overigens dat bijvoorbeeld de Oude Kerk in Naaldwijk graag wil meedenken. Ook zou een plek waar belangrijke, wijze besluiten worden geacht te worden genomen, zoals de nieuwe raadszaal, ook het overwegen waard zijn. Kortom voldoende overwegingen.

Dit leidt tot de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college op de hoogte van bovenstaande?
  2. Zijn er vergelijkbare schilderijen of kunstwerken die op dit moment in verband met de verhuizing worden veiliggesteld?
  3. Is het college met ons van oordeel dat dergelijke bijzondere schilderijen een plek verdienen waar belangstellenden ervan kunnen genieten?
  4. Is het college bereid in gesprek te gaan met bij voorkeur Monsterse of Westlandse kerken en/of musea om de mogelijkheid van permanente of tijdelijke expositie te bespreken?
  5. Welk algemeen beleid voert het college ten aanzien van bijzondere kunstwerken in eigendom van de gemeente?
  6. Wat zou er tegen zijn om ‘Het oordeel van Salomo’ een plek te gunnen in de nieuwe raadszaal?

Namens de fractie van CDA Westland,

Piet Vreugdenhil

Comments

comments


Contactpersonen

Wethouder

Gerelateerd standpunt

Cultuur en Historisch Erfgoed

Dorpen laten zich ook kennen door hun historisch erfgoed. Een breed cultureel aanbod maakt Westland aantrekkelijk voor de Westlanders, maar ook voor toeristen. Daarom willen wij: Religieus erfgoed, óók een verantwoordelijkheid voor gemeente Medewerking aan plannen multifunctioneel centrum in Bartholomeuskerk Poeldijk t.a.v. inrichting buitenruimte indien daar een win-win te realiseren is Nieuwe bestemming Wittebrug Poeldijk […]