Actueel

HomeActueelLeven en laten leven, of toch niet?

Leven en laten leven, of toch niet?

De roep om een verbod op het gebruik van lachgas wordt steeds groter. Vorige week kondigde staatssecretaris Blokhuis aan met een voorstel te komen om te verbieden als consument gasflessen te kunnen kopen.

Vaak wordt het argument aangevoerd dat je minder last hebt van mensen die drugs op hebben of lachgas hebben gebruikt, dan mensen die alcohol op hebben op een feestje. Qua overlast kan ik me daar best goed in vinden. Maar alcohol kun je ook in beperkte mate nuttigen, omdat je de smaak ervan lekker vindt tijdens het eten bijvoorbeeld. Het gebruik van drugs kan een lekker effect geven, maar de enige reden om drugs te gebruiken is om de wereld voor jezelf een stukje mooier te ervaren en te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Het gevaar schuilt echter ergens anders in. Het gaat niet om de overlast, het gaat erom dat we niet moeten doen alsof zuurstof ontnemen aan de hersenen, het drinken van gootsteenontstopper en andere chemische middelen gebruiken, normaal is. Het is niet normaal om ieder weekend drugs te gebruiken, gewoon omdat het lekker is en ‘het erin is geslopen’. Het is levensgevaarlijk, zowel voor jezelf als voor mede weggebruikers, als je denkt nog prima deel te kunnen nemen aan het verkeer na het gebruik van lachgas.

En nee, dat moet de gebruiker niet zelf weten. De overheid heeft de taak haar burgers te beschermen. Zeker als later blijkt dat al deze mensen extra en dure zorg nodig hebben, omdat hersenletsel blijvend is. Ook hebben we genoeg voorbeelden gezien van ernstige ongelukken waarbij later lachgas werd aangetroffen bij de bestuurder.

Of het verbod het gaat halen is de vraag. Eind 2019 leek daar nog geen Kamermeerderheid voor te zijn, mede omdat ondernemingen die het bedrijfsmatig nodig hebben, extra lastig gemaakt wordt eraan te komen. Gelukkig heeft de burgemeester van Westland in de evenementennota opgenomen de verkoop om en nabij evenementen te verbieden. Het zou mooi zijn om met voorlichting hetzelfde effect te behalen, zonder dat ondernemers beperkt worden aan deze spullen te komen. We horen graag uw en jouw mening.

Janice de Jong

Raadslid CDA Westland

Comments

comments


Contactpersonen

Raadslid

Gerelateerd standpunt

Jongeren en Gezinnen

Jongeren moeten zich thuis voelen in Westland. Zij moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Juist daarom is soms extra steun nodig in gezinnen. Daarom willen wij: Ontmoedigingsbeleid alcohol door inzet op bewustwording over overmatig gebruik bij ouders én jongeren. “Drink niet alleen met maten, maar ook met mate!” Drugspreventie aanscherpen Stevige inzet op jeugdzorg, preventie, […]