Onderwijs
Westland heeft een zeer breed aanbod van scholen. De ontwikkelingen staan echter niet stil. Eisen aan kwaliteit van de gebouwen nemen toe. Ook zijn er nieuwe scholen nodig om het groeiend aantal leerlingen in kernen een plek te bieden. Het onderwijsaanbod moet een goede voorbereiding bieden voor onze toekomstige weknemers. Daarom willen wij:
- Faciliteren nieuwbouw expertisecentrum passend onderwijs (bundeling SBO De Diamant, SO De Strandwacht en ondersteunende voorzieningen passend onderwijs) indien de wens daartoe wordt uitgesproken door de besturen
- Voldoende scholen in of bij nieuwbouwwijken
- Scholen van verschillende richtingen die willen gaan samenwerken worden daarin gesteund. Vrijheid van onderwijs (keuzevrijheid van ouders) blijft uitgangspunt.
- Op basis van huidige wetgeving werken wij niet mee aan de komst van een islamitische basisschool*
- Brede school Heenweg (inclusief Fun&Fit) in leven houden, desnoods door een financiële bijdrage voor materiële en personele uitgaven.
- Een nieuwe school in Dijckerwaal bij voorkeur nabij sportvelden
- Investeren in kwaliteit schoolgebouwen (onderwijskundige aanpassingen modern onderwijs, binnenklimaat, frisse scholen)
- Intensivering samenwerking kinderopvang, onderwijs, Westlands Natuur en Milieu-educatie (WNME), Wetenschap en Techniekweb (WNT) , Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven (SOB) met eigen huisvesting in WHC
- HBO en WO in WorldHortiCenter door bijvoorbeeld bijzondere leerstoel of lectoraat; promotieonderzoek door universiteiten zoals Wageningen stimuleren
- Wensen van Dalton en/of Montessori voortgezet onderwijs in Westland welwillend benaderen
- Beweegboxen (nieuwe vorm van gym/sportzaal) als alternatief voor en/of aanvulling op gymzalen, in directe nabijheid van scholen, zoals in Maasdijk en Heenweg; breed in te zetten voor verschillende doelgroepen
- Gymzaal in de nabijheid van Montessorischool en De Blinkerd in Monster
*Nadere duiding Islamitische Basisschool
Bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma begin december 2017 is de volgende tekst opgenomen: “Op basis van de huidige wetgeving werken wij niet mee aan de komst van een islamitische basisschool”. Reden hiervoor is dat de Staatssecretaris van onderwijs de aanvraag van Yunus Emre niet vond voldoen aan de kaders van de wet doordat Maastricht is gebruikt als vergelijkingsgemeente voor Westland. De zorgen over deze vergelijking hebben wij geuit bij het raadsdebat over de islamitische school in juli 2016.
Sinds 7 februari 2018 is de situatie rond de interpretatie van wet- en regelgeving gewijzigd door een uitspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft die dag namelijk een uitspraak gedaan over het beroep dat Yunus Emre had ingesteld tegen het besluit van de staatssecretaris. De nieuwe minister, Arie Slob, moet nu opnieuw een besluit nemen op de aanvraag van Yunus Emre.
Deze uitspraak van de RvS voegt een nieuw element toe, namelijk dat ook het absolute aantal (het totaal aantal basisschoolleerlingen) moet worden meegewogen. Als het (vergelijkbaar) belangstellingspercentage voor een nieuwe school het aantal leerlingen oplevert dat boven de stichtingsnorm (257) uitkomt, dan voldoet de aanvraag aan de regels.
Om die reden moet punt 94 van ons verkiezingsprogramma worden toegelicht. Als de minister binnenkort besluit de aanvraag van Yunus Emre goed te keuren op basis van deze recente uitspraak van de Raad van State, dan voldoet die aanvraag op dat moment wél aan de regelgeving. Dan zal het college van B&W opnieuw het oorspronkelijke voorstel om medewerking te verlenen aan de gemeenteraad dienen voor te leggen. De gemeenteraad is dan alleen nog maar voor de vorm aan zet. Het standpunt van CDA Westland zal in dat geval dan ook onveranderd blijven ten opzichte van onze keuze in juli 2016.