Actueel

HomeActueelTuinbouw Cluster

Tuinbouw Cluster

In de politiek leeft men vaak bij de waan van de dag, onderwerpen komen op en kranten staan er vol van, totdat er weer een ander onderwerp het gesprek van de dag wordt. Onderwerpen verdwijnen regelmatig naar de achtergrond en lijken dan niet belangrijk meer. Dit beeld zie je zowel in de landelijke als in regionale krant.

Het is voor mij, als CDA politicus, essentieel vast te houden aan de zaken die belangrijk zijn zonder dat het onderwerp dagelijks in het nieuws komt. Een van deze onderwerpen is het tuinbouwcluster. Het cluster bestaat uit de primaire tuinbouw (kassen), de zaadbedrijven (veredeling), de handelsbedrijven en zeker ook de tuinbouwtechniek. Dit tuinbouwcluster is van zeer groot belang voor het Westland, immers veel mensen werken in dit cluster en verdienen er een goede boterham. Verder is dit unieke cluster alom bekend dat zelfs de wereldberoemde bioloog en televisiemaker David Attenborough het Westland prijst om haar innovatie, efficiëntie en duurzaamheid. Hij ziet onze streek als een voorbeeld voor de wereld op het gebied van verantwoorde voedselproductie.

Voor de komende gemeenteraadverkiezingen heeft het CDA Westland het onderwerp glastuinbouw prominent opgenomen in haar programma. CDA is voor behoud en versterking van de tuinbouw en het cluster. De tuinbouw is de periode van de corona goed doorgekomen en heeft haar positie zelfs versterkt. Maar geen tijd om achterover te leunen want de volgende uitdaging dient zich al aan. Een energiecrisis ligt op de loer, door diverse (politieke) ontwikkelingen zijn de gas -en stroomprijzen de pan uitgestegen. Op termijn kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor de tuinbouw. Gelukkig is er tijdens de algemene politieke beschouwingen besloten de ODE heffing te verminderen, dit geeft de tuinder wat lucht. Ook een goede ontwikkeling is te melden dat de gemeente Westland zich financieel heeft ingezet om een warmtenet Maasdijk te realiseren. Hierdoor kan er een warmtenet voor de levering van aardwarmte (geothermie) aan de tuinbouw worden gerealiseerd. Op deze manier wordt er weer een deel van de tuinbouw verduurzaamd en dus minder afhankelijk van het dure aardgas.

Tuinbouw en het tuinbouwcluster blijven bij het CDA Westland onder de aandacht ook al is het niet dagelijks in het nieuws.

Pieter Immerzeel
Raadslid CDA Westland

Comments

comments


Contactpersonen

Raadslid

Gerelateerd standpunt

Ondernemen

De economische crisis is gelukkig voorbij. Ondernemen loont steeds meer en dat is goed voor onze werkgelegenheid en welvaart. CDA Westland blijft het ondernemerschap stimuleren en faciliteren. Wij willen daarom: Verduurzamen bedrijventerreinen in nauw overleg met ondernemers Geen detailhandel op bedrijfsterreinen, maar in winkelcentra Verbetering ontsluiting bedrijfsterreinen Herontwikkeling Bedrijventerrein Lierweg De Lier stimuleren Bedrijventerrein Zanddijk-Kreeklaan […]