Actueel

HomeActueelWeg met de afvalberg

Weg met de afvalberg

Afgelopen week stonden de kranten vol van de financiële tekorten die zijn ontstaan bij de gemeente Westland afdeling afvalstoffenheffing. Voor een ieder van ons een onaangename mededeling immers de stijgende kosten zullen in de tarieven worden verrekend, dit betekent een fors hogere rekening voor de burgers volgend jaar.

Voor velen een reden om boos te worden op gemeente en rijksoverheid, deels is dit misschien terecht! Maar wordt het ook eens tijd om in de spiegel te kijken en hand in eigen boezem te steken. Produceren wij met z’n allen niet veel te veel afval? De overheid geeft aan dat er niet meer dan 100 kg restafval per jaar per persoon mag worden geproduceerd en daar zitten wij in het Westland nog ver boven.

Ook dit jaar springt eruit, immers in Corona tijd zijn we meer thuis en hebben wij meer thuis geconsumeerd. Echter, na kort onderzoek, blijkt er nog een belangrijke reden te zijn en dat is, de sinds jaren groeiende online aankopen. Deze producten zijn vaak onnodig ruim verpakt en na elke aankoop verdwijnt veel verpakkingsmateriaal in de prullenmand, met als gevolg een enorm aanbod van afval. Misschien zou dit voor u een argument kunnen zijn om weer meer bij de plaatselijke middenstand te kopen!

Een andere reden van de afvalberg zijn de vele aankopen van vaak goedkope producten die, na kort gebruik, alweer snel worden weggegooid. Een grote wens is te leven in een circulaire wereld, waar niets meer wordt vernietigd maar steeds weer wordt hergebruikt. Zover is het nog lang niet maar u kunt helpen door meer kwaliteit dan kwantiteit te kopen. Dit betekent langere levensduur van producten, immers een duur product kan gerepareerd worden als dit kapot is of een tweede leven krijgen. Dan verdwijnen deze niet direct op de afvalberg! Met als gevolg, veel minder afval.

Om een bekende voetballer te quoten die eens zei: “elk nadeel heeft zijn voordeel” laten wij van het nadeel van de hogere afvalstoffenheffing een voordeel maken door samen te gaan werken aan een kleinere afvalberg en toe te gaan naar een circulaire wereld die ook voor onze kinderen en kleinkinderen een mooie plaats is om op te leven. Dan komt het met die afvalstoffenheffing in de toekomst ook wel goed!!

Pieter Immerzeel,

Raadslid CDA Westland

Comments

comments