De mensen zouden eens moeten weten…

“De mensen zouden eens moeten weten…”

Dit waren de woorden van een Italiaanse kweker. Afgelopen week was ik, beroepsmatig, in Sicilië waar ik een bezoek bracht aan een aantal kwekers. Het was heerlijk zonnig weer en ik stond in een plastic kas vol tomaten. We spraken over de teelt en de kweker vertelde dat de afgelopen maanden het weer veel te donker en te koud was geweest. Het had zelfs gesneeuwd, zonder dat hij iets in zijn kas had kunnen corrigeren bij gebrek aan verwarming. Het gewas had duidelijk onder de koude omstandigheden geleden.

Toch verwacht de consument de komende maanden mooie rode tomaten in de winkel. Voor hem was dit een hele uitdaging vandaar zijn uitspraak. Hij doelde op de zorgen en de aandacht die nodig zijn om zijn teelt tot een goed einde te brengen. Daarna sprak hij met enige afgunst over zijn Nederlandse collega’s die met hun high tech kassen alle klimatologische uitdagingen in hun verwarmde en belichte kassen kunnen corrigeren.

Totdat ik vertelde over de hoge energiekosten waarmee onze kwekers dit jaar te maken hebben. De enorme financiële risico’s die nu genomen moeten worden met een onzekerheid over de opbrengst straks in het voorjaar en zomer. Ook de vele hectares kassen die noodgedwongen later geplant worden of de belichting die niet brandt omdat ook de kosten te hoog zijn. De boodschap was duidelijk ook de zorgen in de Nederlandse tuinbouw zijn heel groot.

Wellicht iets voor u, als consument, om toch even stil te staan als u de verse producten in de supermarkt koopt. De bevolking voorzien van voedsel is geen vanzelfsprekendheid, echter elk jaar weer een uitdaging. Voor mij een reden om mij te blijven inzetten voor het Westland en haar kwekers.

Pieter Immerzeel

profielfoto website13

Terug naar nieuws

Onze mensen

Pieter Immerzeel