Hemelwater opvangen bij nieuwbouw verplicht

Sinds afgelopen woensdag is Westland een verordening rijker: De Hemelwaterverordening nieuwbouw Westland. En dit is geen overbodige luxe. Had u last van de regen, donderdag in Naaldwijk, bijvoorbeeld op de fiets of bij uw ondergelopen bedrijfspand? Of twee weken geleden toen het riool de regen niet aan kon in Monster en het pruttelend uit de wc-pot naar boven kwam?

Diverse partijen ontkennen klimaatverandering. Maar of je het nu ontkent of niet, wateroverlast wil niemand. En dus is het CDA erg blij met de raadsbrede steun voor deze verplichting om bij nieuwbouw (en bij functiewijziging) op privaat terrein voldoende waterberging in te richten om extreme regenval te kunnen opvangen. De kosten die hiermee gemoeid zijn vallen in het niet bij één keer een natte parketvloer op de begane grond. Eigenlijk zou elke burger zo’n regenwateropvang op zijn perceel moeten hebben.

De burger heeft niet alleen een opgave. Ook de gemeente is aan zet. Met voldoende waterberging bijvoorbeeld. De plannen in Naaldwijk en Poeldijk liggen nog altijd op de tekentafel. De gemeente is ook aan zet voor een goede riolering, waar echt nog een opgave ligt voor de komende decennia. Veel kilometer aan riool zal vervangen gaan worden. Als de gemeente in 2040 klimaat robuust wil zijn, dan zal echt het tempo een tandje harder moeten. Want de afgelopen maandag gepresenteerde klimaatscenario’s van het KNMI waren niet mals. We gaan vaker hoosbuien krijgen. Dus misschien zijn een paar regenlaarzen ook geen overbodige luxe.

17 CDA kandidaten GRV2022 Judith van dn Bos 2021 11 25 076

Terug naar nieuws

Onze mensen

Judith van den Bos-Scholtes

Steunraadslid