‘Het is twee over twaalf voor de glastuinbouw’

De afgelopen maanden hebben belangenorganisaties, waaronder Glastuinbouw Nederland aan de bel getrokken over de penibele situatie waar de glastuinbouw in verkeert. De torenhoge energieprijzen maken dat de sector ternauwernood haar hoofd boven water kan houden. Sterker, het is zelfs zo dat plantenkweker Plantise (Bleiswijk) al aankondigde er volgend jaar mee te stoppen. Daarmee komen 200 vaste krachten en meer dan 200 flexwerkers zonder werk te zitten. CDA- en VVD-afdelingen uit Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Westland doen nu een dringende oproep aan het kabinet en landelijke partijen om in actie te komen voor de glastuinbouw.

Hoewel er deze week meer duidelijkheid kwam over het prijsplafond voor energie voor burgers en het MKB – voor de tuinbouwsector is er nog onvoldoende zekerheid wat er gaat gebeuren en vooral ook wanneer dat gaat gebeuren. ‘Dat het kabinet in actie komt voor burgers en het MKB is een zeer belangrijke ingreep, want niemand mag in de kou komen zitten en ook de bakker moet zijn brood kunnen bakken’, vertelt Kees van den Berg (CDA Pijnacker-Nootdorp). ‘Maar voor de glastuinbouw lijkt het op de crisisjaren ’30 als er geen hulp voor hen komt.’

Ook Harry Wubben (VVD Pijnacker-Nootdorp) ziet dat glastuinbouwbedrijven in reactie op de hoge energiekosten nu al hun productie terugschroeven. ‘Dat is geen oplossing, maar een noodmaatregel om de kosten te drukken’, weet Wubben uit ervaring. Gevolg daarvan is dat de bedrijven het tevens met een lagere omzet moeten doen, wat weer gevolgen heeft voor de aanverwante toeleverende industrie. ‘Zonder ingrijpen kan dit zomaar tot een domino-effect van faillissementen leiden’, vindt ook Cor van der Mark (CDA Westland). Dat gaat ook ten koste van de werkgelegenheid, niet alleen bij het glastuinbouwbedrijven, maar ook bij de bedrijven die in dezelfde keten actief zijn. En het domino-effect reikt nog verder: ‘Het treft niet alleen bedrijven binnen de glastuinbouwsector, maar ook de bedrijven die daarvan afhankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de logistieke sector die hierbij stilvalt, of bedrijven die werken in de tuinbouwtechniek,’ aldus Wubben.

Eventuele hulp in april komt te laat. Van der Mark: ‘Dan zullen er zeker al meer bedrijven zich genoodzaakt voelen om productielijnen af te schalen, de boel tijdelijk stil te leggen of volledig te stoppen.’ Zoals gezegd, de eerste bedrijven die moeten stoppen dienen zich al aan. Ook in Lansingerland zijn er zorgen. CDA-raadslid Michiel Krieger: ‘Het zou zonde zijn als we hiermee een innovatieve sector die van oudsher in onze gemeenten is gevestigd, laten verdwijnen.’ De sector zorgt voor grote werkgelegenheid en voedselzekerheid en draagt op innovatieve wijze bij aan de energietransitie. ‘De glastuinbouw is van grote economische waarde voor Nederland.’

CDA en VVD vinden dat er meer oog moet komen voor de maakindustrie. We realiseren ons onvoldoende dat wanneer de bedrijvigheid elders in de wereld voortgezet zal worden dit minder duurzaam zal zijn en dat ook de kosten zullen stijgen voor de consument. De vraag naar de producten die de glastuinbouw produceert verdwijnt namelijk niet.

De Nederlandse glastuinbouwsector staat bekend om zijn hightech en zeer efficiënte productiemethoden die ervoor zorgen dat er op een zeer energie-efficiënte wijze een kwalitatief hoogwaardig en gezond product wordt geproduceerd.

Wij vinden dat we ook hier oog voor moeten hebben, niet enkel voor het financieel perspectief van burgers en het MKB. Het is de glastuinbouw die ervoor zorgt dat er iedere dag, in de buurt, tomaten, komkommers en paprika’s worden geproduceerd en een gezellig boeket nooit ver weg is. Wij roepen daarom het kabinet en de landelijke politiek op om dit nu op te pakken en te komen met een gepaste compensatie voor de sector. Zoals gezegd: het is twee over twaalf!

Deze oproep is ondertekend door:

Kees van den Berg (CDA Pijnacker-Nootdorp, initiatiefnemer)

Cor van der Mark (CDA Westland)

Michiel Krieger (CDA Lansingerland)

Harry Wubben (VVD Pijnacker-Nootdorp)

Guus Bakker (VVD Westland)

Matthijs Machielse (VVD Lansingerland)

Glastuinbouw

Terug naar nieuws

Onze mensen

Cor van der Mark

Raadslid