Is goed zorgen voor jezelf egoïstisch?

Goede zorg begint met goed zorgen voor jezelf. Goede zorg voor jezelf klinkt egoïstisch. Maar als je niet goed zorgt voor jezelf kun je ook niet goed voor anderen zorgen.  

Sinds corona is mijn werksituatie veranderd. Ik heb in de eerste plaats een kantoorbaan. Sinds corona is mijn werk veranderd in een digitale bubbel van typen en praten met mijn computer en nog minder beweging. We zitten veel met zijn allen thuis nu we minder sportactiviteiten en verjaardagen hebben.

Hoe zeer ik me nu ook realiseer dat overleg met 21 waterschappen in Amersfoort minder efficiënt is dan met 21 waterschappen digitaal elkaar ontmoeten heb ik ook gemerkt dat persoonlijk contact zoveel meer is dan digitaal contact.

Ik heb afgelopen jaar ook weer geleerd dat met mijn baan, het huishouden en het gezin ik ook echt tijd nodig heb voor mezelf: lekker uitwaaien op het strand, genieten van een vers gebakken taart en heerlijk wegdromen in een goed boek of serie op tv. Ik blijf het lastig vinden om tussen het werk, het huishouden en de zorg voor de kinderen ook tijd voor mezelf te maken. Enerzijds vind ik het fijn dat we minder moeten, aan de andere kant mis ik ook alle sport- en sociale contacten. Zeker in deze onzekere tijd.

Ik hoop dat er snel weer een tijd komt dat ik meer kan ontmoeten in levende lijven. Ik geniet van de korte praatjes in Poeldijk onderweg en in de winkels en ik ben blij dat ik gezegend ben met een gezin. Onlangs mocht ik weer naar kantoor. Als een klein kind zo blij stapte ik op mijn fiets. Tijdens de lunch en in het trappenhuis sprak ik met collega’s die ik al twee jaar niet had gezien!

Goed zorgen voor jezelf klinkt egoïstisch. Maar als je niet goed zorgt voor jezelf kun je ook niet goed zorgen voor een ander. Laten we met elkaar goed zorgen voor jezelf en omzien naar elkaar. CDA Westland heeft in haar verkiezingsprogramma gesteld dat we lokaal gezondheidsbeleid moeten ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van gezonde voeding, sport en terugdringen van eenzaamheid.

17 CDA kandidaten GRV2022 Judith van dn Bos 2021 11 25 076

Terug naar nieuws

Onze mensen

Judith van den Bos-Scholtes

Steunraadslid