Hoe staat het met de goede voornemens?

We zitten al weer twee maanden in het nieuwe jaar, de tijd van goede voornemens! Heb jij al goede voornemens zoals meer bewegen of je gezonder willen voelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan heb ik in deze column een paar tips voor je. Maar voordat we naar de tips and tricks gaan, is het handig om de vraag voor jezelf te stellen: wat is gezondheid voor jou?

Misschien ben jij nu, als lezer, hard aan het nadenken over deze vraag. De exacte definitie van gezondheid is ‘Een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en het ontbreken van ziekte of gebrek.’ De meeste mensen denken bij gezondheid dat je je fit voelt, genoeg sport en gezond eet. Deze factoren hebben zeker effect op gezondheid, maar wist je dat geestelijke/mentale- en sociale gezond even belangrijk zijn? Ontstressen kan dus even belangrijk zijn als sporten of gezonde voeding! Het is dus helemaal niet gek om even dat leuke boek te lezen of die mooie serie te kijken.

Nu we dit weten, kunnen we gezondheid categoriseren in fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Is dit bij jou in balans? Top! Merk je dat er een categorie is waar je nog aan kan werken? Dan heb ik wat tips waar je misschien wat aan hebt. Zoek een sport of activiteit wat je leuk lijkt of wat je leuk vindt. Of dat nu in de sportschool of buiten is maakt niet uit. Begin niet te heftig. Vijf keer per week naar de sportschool gaan is een mooi streven, maar als beginner niet realistisch. Start met twee keer op dezelfde dagen in de week en hou hier aan vast. Maak er een gewoonte van en bouw het daarna uit. Voel je je de laatste tijd gestrester dan normaal? Ga dan lekker naar buiten. Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen in de buitenlucht het stresshormoon laat zakken en het gelukshormoon daarvoor in de plaats komt.

Wist je dat slapen ook belangrijk is voor je gezondheid? Misschien iets wat je niet bij gezondheid verwacht, maar tijdens je slaap gebeurd er een hele hoop. In het kort gezegd, je lichaam hersteld tijdens het slapen, zodat je de volgende dag weer alles kunt geven. Ik vergelijk het altijd met een oplaadbare batterij. Die moet ook opgeladen worden, maar als je deze te vroeg uit het stopcontact haalt, is die nog niet helemaal vol. Dit gebeurd dus ook met ons lichaam. Bij te weinig slaap heb je nog niet genoeg energie om de hele dag 100% te geven. Voor de meeste is acht uur slaap genoeg, maar na een drukke dag is het niet erg om een uurtje eerder naar bed te gaan om dan als herboren wakker te worden.

Bij de definitie gezondheid komt, zoals je ziet, veel meer kijken dan alleen het fysieke aspect. Gezondheid is heel breed en ik zal waarschijnlijk niet alles in dit artikel benoemd hebben wat er bij hoort. Voor mij is sport en gezondheid met de paplepel ingegoten, daarom is dit voor mij een enorm belangrijk thema waar ik me voor in wil zetten! Iedere Westlander verdient een gezond leven te hebben. Het woord gezondheid is in meerdere talkshow gevallen in het afgelopen jaar en we beginnen in te zien dat het een belangrijke punt wordt in de samenleving. Je voelt jezelf veel fitter en lekkerder in je vel zitten. Gezondheid kan heel mooi een nieuwe manier van preventieve zorg worden.

De belangrijkste vraag is: ‘Voel je je gezond?’, en wat heb je nodig om je wel gezond te voelen? Je gezond voelen is een recht waarin jijzelf de teugels in handen hebt.

19. Dave van Dijk

Terug naar nieuws

Onze mensen

Dave van Dijk

Bestuurslid