Oost west, thuis best

Mijn eerste eigen woning was een studentenkamer van 12 vierkante meter in Delft. Mijn vader snapte er niets van dat zo’n krot zonder zon met dertien lagen behang met een latje vastgetimmerd hoog tegen de muur, een ideale plek was om te wonen.

Toch werd het snel mijn thuis, dichtbij de universiteit en in gezelschap van gezellige huisgenoten.

Ons eerste koophuis was een eensgezinswoning. Die na 10 jaar over de kop ging van de guldenprijs naar de europrijs en de laatste jaren stijgt in prijs waarvoor je 5 jaar geleden nog een vrijstaande villa kocht. Absurde prijzen voor koopwoningen.

Mijn kinderen zijn nog jong, maar ik heb diverse buren met kinderen halverwege de twintig. Beneden de drie ton is niets te koop in Poeldijk en in de omliggende dorpen is het niet beter. Voor huur moet je 60 maanden geduld hebben. Gemeente Westland heeft de ambitie om 800 woningen per jaar te bouwen. Ook landelijk is de woningbouwopgave een van de grootste opgaven van het kabinet Rutte IV. En dan moeten de woningen ook nog klimaatadaptief en van het gas af. Hugo de Jonge is als voormalig coronaminister met veel energie gestart aan zijn nieuwe uitdagende klus.

In Westland is het ook een uitdagende klus. Het Westland is volgebouwd met huizen en kassen. We hebben enkele bossen en parken die we ook moeten koesteren, evenals de rust aan de kust. Er zit niets anders op dan dat we hoger gaan bouwen dan we tot nu toe gewend zijn. En als we de hoogte in gaan, kunnen we dit ook combineren met het creëren van een parkachtige omgeving, wat weer goed is voor verkoeling in de zomer en het opvangen van water bij intensieve regenbuien. Ook zullen leegstaande winkelpanden aan de randen van de centra omgebouwd worden tot appartementen. Daarnaast zou het goed zijn de doorstroming te bevorderen.

Ik heb nu de luxe van een fijn huis. En gun iedereen dat. Een plek om te wonen, maar vooral omdat je huis ook je thuis hoort te zijn: een plek waar je woont, thuis komt en je, je veilig voelt. Thuis in het Westland. Laten we samen die uitdagende klus klaren.

17 CDA kandidaten GRV2022 Judith van dn Bos 2021 11 25 076

Terug naar nieuws

Onze mensen

Judith van den Bos-Scholtes

Steunraadslid