Gehoor gegeven aan vraag over gratis gratis menstruatieproducten

Wat fijn dat er zo snel gehoor is gegeven aan de vraag van CDA Westland om een uitgiftepunt voor gratis menstruatiemateriaal in Westland te realiseren. En dat uitgerekend op internationale vrouwendag! Dank aan het Armoedefonds en de wethouder voor deze rappe actie.

Ook in Westland zijn er namelijk meisjes en vrouwen die niet naar school of naar hun werk kunnen, simpelweg omdat ze geen geld hebben voor menstruatiemateriaal. Dat probleem is met het instellen van een MUP hopelijk verholpen. Lees hier onze eerder gestelde vraag. En onderstaand het persbericht van gemeente Westland. 

Menstruatieproducten UitgiftePunten (MUP’s) binnen gemeente Westland

Gemeente Westland start met Menstruatieproducten UitgiftePunten, ofwel MUP’s. Op deze locaties kunnen meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten halen. In Nederland hebben 1 op de 12 meisjes en vrouwen moeite met het betalen van menstruatieproducten. Dit kan hen beperken bij het naar school gaan, werken of sporten. Dit wordt menstruatiearmoede genoemd. Reden voor gemeente Westland om samen met het Armoedefonds ook inwoners van Westland te helpen.

 

Menstruatiearmoede

Het kan voorkomen dat meisjes of vrouwen soms moeten kiezen: eten of maandverband kopen. Ook wordt door geldgebrek er soms voor andere ongeschikte producten gekozen die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs infecties. Vrouwen vinden het ook vaak een lastig onderwerp om over te praten. We zien en horen er dus niet veel over, maar menstruatiearmoede komt nog te veel voor.

 

Wethouder Piet Vreugdenhil ging langs bij de Voedselbank in Naaldwijk met de eerste levering producten: “Meisjes en vrouwen moeten gewoon kunnen blijven meedoen, welke periode van de maand het ook is. Ik vind het goed dat we in het Westland vanaf nu op meerdere plekken Menstruatieproducten UitgiftePunten hebben. De Voedselbank is niet de enige locatie, er zijn er meer. Ik hoop dat de vrouwen die het zelf niet kunnen betalen, hier gebruik van maken. En dat ze zich daardoor niet meer beperkt voelen in hun dagelijkse bezigheden.”

 

Samenwerking

Gemeente Westland werkt bij het opzetten van de Menstruatieproducten UitgiftePunt (MUP)s  samen met het Armoedefonds. Het Armoedefonds heeft al veel kennis en ervaring met het opzetten van deze uitgiftepunten.

 

“Hygiëne is geen luxe maar een basisbehoefte”, vertelt Irene Verspeek van het Armoedefonds. Organisaties die zich aanmelden als MUP ontvangen van Stichting Armoedefonds menstruatieproducten. Het Armoedefonds denkt daarnaast mee in de wijze van uitgifte en onderhoudt het contact met alle MUP’s in de gemeente. Zo wil de stichting organisaties helpen om de drempel voor meisjes en vrouwen zo laag mogelijk te maken. In het assortiment zitten ook duurzame producten, zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband. Het gebruik ervan wordt gestimuleerd, maar keuzevrijheid staat voorop: meiden en vrouwen moeten zelf de keuze kunnen maken welk product zij willen gebruiken.

 

Welke MUP’s zijn er?
In gemeente Westland zijn 7 maart verschillende locaties beschikbaar als Menstruatieproducten UitgiftePunt (MUP). Doordat producten daar gratis af te halen zijn, ondersteunen we meisjes en vrouwen en proberen we menstruatiearmoede te stoppen. Bekijk de locaties op de website! www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede/

Gratis menstruatie producten

Terug naar nieuws

Onze mensen

Jenny Vermeer-de Smit

Fractievoorzitter, raadslid

Piet Vreugdenhil

Ambassadeur