Gemeenteraad stemt tegen aankoop HOT-perceel

Gisterochtend vroeg op 29 februari 2024 stemde de meerderheid van de gemeenteraad tegen het voorstel om het HOT-perceel in Honselersdijk aan te schaffen. Ook de fractie van CDA Westland stemde tegen. Niet om de bouw van starterswoningen te dwarsbomen, maar om de gemeente te behoeden voor een miskoop.

Volgens CDA-Raadslid Jaco Eeltink, glastuinbouwmakelaar van beroep, gaan we veel te veel geld betalen voor een onzeker resultaat van hooguit 50 tijdelijke huizen (max 15 jaar) op een halve hectare grond.

Bij aankoop van dit perceel zouden dan ook de "miljoenen je om de oren vliegen" volgens Jaco, aangezien de koopprijs waarvoor de gemeente het perceel wilde aanschaffen ongeveer een miljoen euro hoger lag dan de oorspronkelijke vraagprijs voor de tuinbouwgrond, doordat de wethouder die vraagprijs niet kende.

Het verlies op de grond gedurende de tijdelijke bebouwing zou ook nog eens ongeveer een miljoen euro bedragen.

De overige 4,5 hectare zou als glastuinbouwgrond weer op de markt moeten komen en met een fors verlies verkocht moeten worden door de gemeente. Het perceel stond namelijk al jaren te koop voor die lagere prijs en dat bleek al niet uit te nodigen om een tuinbouwbedrijf te starten op deze plek.

De bouw van 50 tijdelijke starterswoningen was volgens het het college het maximaal haalbare uit de gesprekken met de provincie Zuid-Holland. CDA Westland ziet normaal gesproken graag dat het college vaart maakt met de bouw van startershuizen, bijvoorbeeld met het concept "een straatje erbij" in elke kern, maar dan met een permanent karakter. Voor flexwoningen heeft de gemeente Westland al diverse locaties “op de plank liggen.” die geen overbodig veel geld kosten en efficiënter ingezet kunnen worden. En geld heeft deze gemeente hard nodig, om te voorkomen dat opnieuw op de voorzieningen moet worden bezuinigd!

Lees hier het hele artikel met de bijdrage van Jaco Eeltink in het AD Westland.

(Tekst: Fred Vermeer, Foto: Thierry Schut).

WhatsApp Image 2024 02 29 at 15.23.31

Terug naar nieuws

Onze mensen

Jaco Eeltink

Raadslid