Terugblik thema-avond glastuinbouw

Op 24 februari jl. heeft CDA Westland een online themabijeenkomst gehouden over Glastuin-bouw, Groen en Duurzaam. Het was een zeer geslaagde avond.

“De glastuinbouw is de 3e mainport van Nederland”, zo trapte Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland de sessie af. We zijn ver in innovatie en automatisering. We heb-ben nagenoeg gesloten kassen. De glastuinbouw is koploper in de doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn, maar de overheid laat de sector in onzekerheid als het gaat om de energie-transitie. De hoge gasprijzen, versneld van het Groningse gas los, de ODE-belasting en geen helder perspectief op subsidie uit het klimaatfonds. De bedrijven weten niet meer waar ze aan toe zijn.

 

Tegelijkertijd is er een samenwerking tussen markt, overheid om een Warmtesysteem West-land te ontwikkelen (de bron, het net, de warmteleiding Den Haag-Rotterdam) en tot een cirkelnetwerk te komen en dit naar een hogere leveringszekerheid te ontwikkelen. Evelien Brederode, directeur van Capturam, nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen.

 

“Het is belangrijk dat bedrijven zich uitspreken in de energietransitie wat ze nodig hebben van de overheid”, riep Albert Abee op. Ten slotte kwam ook de druk op de ruimte aan bod. Het is keuzes maken waarbij er ook glas opgegeven zal worden om onze jongeren te kunnen huisvesten en blijven binden aan onze groene parel in Westland.

CDA Westland organiseert in aanloop naar de verkiezingen drie thema-avonden op de thema’s Glastuinbouw, Groen & Duurzaam, Gezond Leven en Goed Wonen. CDA Westland kiest, zo net na de versoepelingen bewust nog voor digitale bijeenkomsten. Komende week staat Gezond Leven op 3 maart op de agenda. En op 10 maart sluiten we af met Goed Wonen.

Aanmelden kan hier 

Glastuinbouw

Terug naar nieuws

Onze mensen

Judith van den Bos-Scholtes

Steunraadslid

Adri Bom-Lemstra

Ambassadeur