Janice weet (gemeente)raad met afval

Deze keer een column over ons afval, omdat het een hot topic blijft en we er allemaal in meer of mindere mate mee te maken hebben. Een aantal weken geleden zijn we met de gemeenteraad op bezoek geweest bij HVC, het bedrijf dat binnen onze gemeente nu alleen nog ons oud papier ophaalt, maar bij wie wel ons restafval en plastic afval uiteindelijk terecht komt.

 

 

Het was schokkend te zien hoeveel kleding, papier, etensresten en glas tussen ons restafval ligt en indrukwekkend hoe deze enorme machines werken om alles uit elkaar te krijgen. Alles wat uiteindelijk niet verwerkt kan worden, wordt verbrand.

Het restafval moet sowieso verbrand worden, maar op het moment dat we plastic en restafval bij elkaar gooien en het restafval ook rijk is aan etensresten, kan dit betekenen dat veel plastic afval ook niet meer verwerkt kan worden en ook verbrand moet worden. Aangezien de overheid een extra heffing legt op de verbranding van afval, is het doel om de kg's zo laag mogelijk te houden. De verbranding van dit restmateriaal vindt plaats in Alkmaar.

 

[tekst gaat verder na het filmpje]

 

Recent is gebleken dat in de ondergrondse plastic containers ook veel restafval wordt gestopt. Het plastic afval wordt direct naar scheidingsmachines gebracht (in Dordrecht), waar partijen moeten worden afgekeurd, omdat er teveel restafval tussen zit. Vervolgens moet het dus naar Alkmaar worden vervoerd om toch te worden gescheiden.

 

Uiteindelijk werkt dit allemaal kostenverhogend. Het laaghangende fruit is dus ons restafval beter scheiden en papier, etensresten, kleding en glaswerk in de daarvoor bestemde bakken te gooien en niet bij het restafval.

Wil je helemaal goed bezig zijn, probeer dan ook plastic apart in de verzamelcontainers te gooien.

 

Wil jij antwoord op een specifieke vraag of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Of misschien heb je zelf een goed idee? Stuur een e-mail naar janice@cdawestland.nl 

20230217 100250

Terug naar nieuws

Onze mensen

Janice de Jong

Raadslid