Janice weet (gemeente)raad - over artikel 42 vragen

Gisteren werden er vragen gesteld door een politieke partij over de situatie rondom de nieuwe Jumbo in Naaldwijk. Helemaal terecht wat mij betreft, want er wordt met de auto's en fietsen/scooters werkelijk overal geparkeerd. Deze vorm van vragen stellen, noemen we in de gemeenteraad een artikel 42-vraag. Artikel 42 verwijst naar ons reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Daarin hebben wij de spelregels met elkaar hebben afgesproken. In artikel 42 is het stellen van schriftelijke vragen nader omschreven.

 

In zo'n artikel 42-vraag kunnen we als raadsleden bijvoorbeeld vragen of het mogelijk is om extra handhaving in te zetten, extra fietsnietjes te plaatsen (waarschijnlijk geen optie in deze), maar ook hoeveel meldingen er al zijn binnengekomen op het meldpunt van de gemeente over deze 'klachten' om daarmee te kunnen bepalen hoeveel mensen hinder van iets ervaren.

 

Het komt regelmatig voor dat wij uit kringen horen dat er veel klachten zijn, maar de gemeente maar een handjevol meldingen heeft ontvangen. Het is in zo'n geval lastig te bepalen of het dus precies jouw kennissenkring is die die klachten ervaart of dat het wel degelijk speelt, maar mensen geen melding maken.

 

Kortom, het is heel belangrijk om melding te maken van zaken die in de eigen leefomgeving spelen bij de gemeente. Raadsleden doen altijd hun best om met zoveel mogelijk mensen te praten om met die geluiden zaken voor elkaar te krijgen en aan de kaak te stellen. Als er maar 2 meldingen worden gedaan, krijgt iets bij de gemeente een lage prioriteit. Om de leefomgeving te verbeteren heeft iedereen een rol. Alleen dan kan de gemeente snel zien waar veel meldingen over binnen komen en welke prioriteit ergens aan gegeven moet worden. In theorie zouden veel vragen van raadsleden dan overbodig worden, omdat burgers deze meldingen zelf al doen.

 

Wil jij antwoord op een specifieke vraag of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Of misschien heb je zelf een goed idee? Stuur een e-mail naar janice@cdawestland.nl 

Artikel42

Terug naar nieuws

Onze mensen

Janice de Jong

Raadslid