Glastuinbouw van wereldbelang

Glastuinbouw

INNOVATIEVE GLASTUINBOUW

Westland is de meest toonaangevende glastuinbouwgemeente van Nederland. Het gehele glastuinbouwcluster is de derde economische motor van ons land. Dit cluster bestaat uit bedrijven die zowel zelfstandig als in coöperatief verband actief zijn in teelt, veredeling, techniek, gewasbescherming, klimaatsturing, verkoop en logistiek. De positie van deze innovatieve sector is van levensbelang en deze moeten we behouden en versterken. Daarom willen wij:

 1. Het stimuleren en uitbreiden van de Horticampus. Het World Horti Center verbinden met MBO- en HBO-opleidingen, wetenschappelijk onderwijs en andere Greenports in Nederland, Europa en de wereld.
 2. Onze ‘Groene Parels’, innovatieve bedrijven die geworteld zijn in Westland met een goed werkgeverschap, de ruimte geven om te groeien.
 3. Handhaving van een kwalitatief sterk productiegebied met hoogwaardige en innovatieve glastuinbouw.
 4. De herstructurering een flinke impuls geven door het instellen van een herstructureringsfonds.
 5. Inzetten op schoon water conform de Europese normen in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland. Collectieve waterzuiveringen moeten worden gefaciliteerd.
 6. Stimulerende landelijke wetgeving voor de sector, bijvoorbeeld de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Via onze landelijke contacten lobbyen wij voor het terugdraaien van de Opslag Duurzame Energie (ODE) die de energietransitie juist ontmoedigt.

 

ECONOMIE

De economische gevolgen van corona zijn nog niet helemaal te overzien. Het lijkt erop dat de Westlandse economie voldoende weerbaar is gebleken maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de gevolgen op de langere termijn. Sterke en innovatieve ondernemingen blijven de basis voor een gezonde Westlandse economie. Daarom willen wij:

 1. Een goed ondernemersklimaat scheppen voor innovatieve en hoogwaardige bedrijven.
 2. De detailhandel en horeca faciliteren volgens de detailhandelsvisie, waarbij nauw wordt samengewerkt met bedrijfsinvesteringszones (BIZ) en ondernemersverenigingen.
 3. Een divers winkelaanbod passend bij elk dorp. De digitale winkelstraat ondersteunen wij van harte.
 4. Investeren in een betere samenwerking tussen opleidingen en bedrijven waardoor een brug geslagen wordt voor jongeren om na hun studie in Westland aan de slag te gaan. Een goede OV-verbinding en betaalbare huisvesting zijn hierbij van belang.
 5. Stimuleren dat Westland Natuur en Techniek Web (WNTweb) wordt gehuisvest in het World Horti Center (WHC) zodat onze kinderen, onze toekomstige werknemers, direct in aanraking komen met deze prachtige innovatieve plek.

 

download verkiezingsprogramma

 

Glastuinbouw

Terug naar overzicht

Nieuws

Glastuinbouw 5 september 2022

Noodkreet glastuinbouw

Het bestuur en de fractie van CDA Westland schreef met CDA Lansingerland en CDA Pijnacker-Nootdorp een nootkreet aan ministers en Tweede Kamer over de glastuinbouw.

raadzaal vol 30 juni 2022

Bijdrage over de jaarstukken 2021: CDA Westland positief-kritisch

Lees hier de bijdrage van onze fractievoorzitter Jenny Vermeer-de Smit op de jaarstukken 2021.

17 CDA kandidaten GRV2022 Judith van dn Bos 2021 11 25 076 7 april 2022

Polderen in Westland

Voor de komende vier jaar is de stoelverdeling in de gemeenteraad bekend. Dit is zowel voor de stemmers als de niet-stemmers. Lees meer hierover in het artikel van Judith van den Bos.