Actueel

HomeActueelJanice weet (gemeente)raad

Janice weet (gemeente)raad

Twee weken terug ging mijn column over de taken van een burgemeester en sloot ik af dat de burgemeester niet gekozen wordt, maar wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Omdat we maar één Koning hebben die meerdere taken heeft, kennen we in Nederland de Commissaris van de Koning.

De Commissaris van de Koning vertegenwoordigt de regering in de provincie. Iedere provincie kent dan ook een eigen Commissaris. Voor de provincie Zuid-Holland is Jaap Smit de Commissaris. Hij bezoekt regelmatig verschillende gemeentes om samenwerking van instellingen te stimuleren. Afgelopen week was Jaap Smit bijvoorbeeld aanwezig bij de onthulling van een nieuw wit anjerperk aan de Verdilaan voor veteranen. De Commissaris houdt toezicht op het besturen van de provincie en gemeentes en zorgt ook voor een ordelijk verloop van de benoeming van burgemeesters. Daarbij begeleidt de Commissaris de sollicitatieprocedure die bijvoorbeeld gemeentes uitschrijven bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De Koning benoemt een Commissaris voor een periode van 6 jaar, net als een burgemeester. Er gaan echter steeds meer handen op om ook en burgemeester te kiezen in plaats van te benoemen door de Kroon. De Tweede Kamer heeft in 2018 ingestemd om de benoeming van een burgemeester uit de Grondwet te halen. Dit dient echter eerst nog via een apart wetsvoorstel door de Eerste Kamer te komen.

Wil jij antwoord op een specifieke vraag of wil je wat meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur mij gerust een mail janice@cdawestland.nl

Comments

comments


Contactpersonen

Raadslid