Inbreng CDA Westland Kadernota 2025

Op woensdag 9 juli 2025 vond de raadsvergadering plaats die in het teken stond van de Kadernota. Tijdens deze raadsvergadering, die aanzienlijk langer duurt dan een reguliere raadsvergaderingen, bogen de partijen zich over de jaarstukken van 2024, de voortgangsrapportage van 2025 en de Kadernota van 2025 en verder. Op deze manier kan de raad tussentijds controleren wat het college heeft uitgevoerd, en eventueel bijsturen in de toekomstplannen van het college. 

Lees hier CDA Westland fractievoorzitter Jenny Vermeer haar volledige bijdrage:

 

Voorzitter,

Dank aan ieder die heeft bijgedragen aan het opstellen van de jaarstukken over 2024. Deze zijn tijdig ontvangen en, veel belangrijker, geven een positief resultaat weer van ruim 18 miljoen euro Als wij daar de positieve mutaties als gevolg van de meicirculaire van 2025 bij optellen is er niets overgebleven van de ravijnjaren en kunnen wij de lasten van een nieuwe Naald zeker dragen. Daarnaast gaat CDA Westland er vanuit dat kaasschaafmethodes hierdoor definitief van de baan zijn.

Allereerst een compliment aan het college. Er is goed geluisterd naar wensen vanuit de samenleving en er zijn zaken in gang gezet. Ik noem er een paar: uitbreiding van het sportpark in De Lier wordt gerealiseerd. De tweede Berkenflat is dichterbij gekomen door de aanstaande verhuizing van de WOS. De hellingbaan ligt er, de ontwikkeling van de Flora Campus loopt, een nieuw theater De Naald gaat er komen. Het warmtenet breidt zich letterlijk uit, voor iedereen te zien en te merken. Onze schone stranden, ons brede winkel- en horeca-aanbod, mooie woonwijken, een hoog voorzieningenniveau en een breed zorgaanbod, zorgen ervoor dat Westland een aantrekkelijke gemeente is om te wonen, werken en recreëren.

Leefbare dorpen
Toch zijn er een paar aandachtspunten. Ik woon zelf in ’s-Gravenzande en heb niets te klagen maar als ik koffie ga drinken bij een van mijn zussen in Monster dan fiets ik hoofdschuddend door het dorp. Weinig parkeergelegenheid, leegstaande winkelpanden, een verrommeld centrum met veel overlast door achtergelaten troep. Geen openbaar toilet en nog steeds een Noviteit die met smart wacht op een renovatie en invulling. Ondernemers doen hun stinkende best om er iets leuks van te maken maar dat valt zo niet mee. En wie net als ik nogal eens fietst over de Westlandse duinpaden ergert zich aan de vele gevaarlijk losliggende tegels.

CDA Westland vraagt het college nogmaals om aandacht voor onze dorpen, met name Monster, maar ook Kwintsheul en Honselersdijk verdienen de komende tijd meer aandacht. Wat is er gedaan met de bestaande centrumplannen, wanneer is er overleg geweest met ondernemers en inwoners? Wanneer kunnen we een voorstel van het college verwachten voor de Noviteit in Monster? En wanneer komt het college met verkeersmaatregelen voor de Dijkstraat in Honselersdijk?

 

Volkshuisvesting
Op het gebied van volkshuisvesting had dit college grootse plannen. Zo zou er een wooninvesteringsfonds komen van 20 miljoen euro. Het fonds is in 2022 gecreëerd maar heeft drie jaar stof liggen happen. Na drie jaar vertraging wordt er nu eindelijk gestart met een pilot van 650.000 euro in De Lier.

1. Kan het college aangeven waarom dit zo lang heeft moeten duren?
2. Hoe wordt de pilot geëvalueerd en wanneer wordt deze uitgerold naar andere Westlandse dorpen?

In 2022 werd de Westlandse flexroute aangekondigd. We zouden in drie stappen gaan werken aan meer woningen voor onze inwoners. Ten eerste, het aankopen van een hotel om statushouders in te huisvesten. Op deze manier zouden onze sociale huurwoningen vaker toegewezen kunnen worden aan onze jongeren. Ten tweede, het realiseren van flexwoningen voor doorstroming uit het hotel. En ten derde, we zouden beginnen met het realiseren van een nieuwe woonwijk in Naaldwijk-Zuid.

Nu, drie jaar later, is er weinig meer over van de flexroute. Door partijen in deze raad is er meermaals een streep gegaan door locaties voor flexwoningen. Het college beloofde talloze keren dat er nieuwe locaties zouden worden voorgesteld. In 2023, 2024 en 2025 heeft CDA Westland het college opgeroepen om locaties voor te stellen aan de Raad. Het is ons een doorn in het oog dat er nu al meer dan drie jaar 38 kant-en-klare flexwoningen opgestapeld staan in De Lier. Daarom de klemmende vraag:

1. Waar is het vertrouwen van het college op gebaseerd dat men in oktober met een locatie kan komen voor flexwoningen? Graag een uitleg.

Daarnaast hebben wij de volgende vragen aan het college over volkshuisvesting:

1. GBW en WV spreken over Ridderkerk die uit het regionale woonverdelingssysteem is gestapt. We lezen dat het college hier nog niet enthousiast over is en Barendrecht zelfs heeft besloten het niet te doen omdat het weinig voordelen geeft. Ziet het college kansen in deze aanpak of is dit bij voorbaat al onbegonnen werk?
2. Kan het college aangeven wat de status is van de verschillende projecten voor groepswonen? In ieder geval voor Wateringen, Naaldwijk en De Lier?

3. Hoe gaan we om met de in het AD genoemde financiële steun van acht ton aan de Julianahof, nu een bedrag boven de 300.000 euro verkapte staatsteun blijkt? Een verdere vertraging kunnen we ons niet permitteren. Vandaar ook dat wij het amendement van GBW niet steunen, omdat dit naar verwachting maandenlange vertraging gaat opleveren.

 

Carltonhotel
Vandaag stemmen we ook over een motie over het Carltonhotel. Het hotel gebruiken we voor de opvang van statushouders en Oekraïners. We willen een compliment uitdelen aan de ambtenaren die dit organiseren. We hebben namelijk geen enkele melding van overlast gekregen, en de recente rondleiding gaf veel inzicht over de dagelijkse gang van zaken in het hotel.

Door dit hotel kunnen we onze eigen sociale huurwoningen toewijzen aan onze jongeren en mensen die helaas moeten scheiden en zonder huis komen te zitten. Dat mag ook wat kosten. In 2023 hebben we het hotel voor bijna 8 miljoen euro aangekocht. Het hotel kost nu per jaar zo’n 2,5 miljoen euro. De winst zou zitten in het overhouden van sociale huurwoningen, maar dit lijkt een misrekening te zijn geweest. Wat ons betreft kan dit efficiënter.

1. Kan het college daarom toezeggen voor de begrotingsbehandeling in november een analyse te maken van de exploitatie van het hotel, en de Raad voorstellen te doen om deze te verbeteren? Kunnen bewoners misschien zelf hun leefomgeving schoonhouden zodat er geen dure schoonmaakbedrijven meer worden ingehuurd?
2. Klopt het dat het programma in z’n totaliteit (statushouders én Oekraïners) zonder grote verliezen draait?
3. Klopt het dat er tot nog toe geen onttrekkingen uit de daartoe bestemde reserve zijn geweest om dit begrotingsonderdeel te financieren? Hoeveel bedraagt de reserve nu?

Wij geloven niet in het permanent ombouwen van het hotel in woningen (motie GBW-FvD). Dat kost ook veel geld, en de omgeving is daar nog niet voor geschikt. Onze fractie is van mening dat je dan dat hele gebied op termijn moet transformeren tot een woongebied. We willen echter wel wat doen aan de hoge kosten.

 

De glastuinbouw
Eindelijk komt er een gebiedsvisie voor Westlandse glastuinbouwgebieden. Wij vragen het college om hierin samen te werken met de provincie en Glastuinbouw Nederland. Wellicht kan de reconstructie nieuw leven worden ingeblazen door de samenwerking binnen de Broekpolder uit te rollen naar andere gebieden. Veel kwekers willen wel ver- of aankopen maar een aanjager per gebied is dan wel noodzakelijk om zaken in gang te zetten.

 

De zorg
CDA Westland heeft veel klachten ontvangen over lange wachttijden voor de WMO, momenteel oplopend tot vier maanden. Dat is 16 weken wachten op een gesprek over huishoudelijke hulp, een rollator of een traplift.

1. Hoe gaat het college dit snel oplossen?
2. De verpleeghuisbedden, hoe staat het daar mee? De renovatie van de Rozenhof-, de Naaldhorstlocatie? Weet iemand de stand van zaken, wij niet. Graag horen wij van het college de huidige stand van zaken.

We zien dat het college meer efficiency wil binnen de zorg. Onze fractie heeft meermaals gevraagd om inzicht te geven. Aan welke knoppen kunnen wij als Raad draaien om kosten te beperken. Helaas krijgen we deze informatie niet. De oproep van CDA Westland is: betrek ons hier goed bij want anders willen wij geen cent bezuinigen op de zorg. Sterker nog, gezien de financiële meevallers denken wij dat het terugdraaien van de 2% bezuiniging binnen het sociaal domein mogelijk is.

 

Leefbaarheid
Onze inwoners rekenen de gemeente af op onze dienstverlening: zijn onze wijken en straten opgeruimd, schoon en veilig? Kunnen we in onze dorpen goed wonen, werken en recreëren? In het kader van de leefbaarheid hebben we daarom een aantal vragen aan het college:

1. Is er overleg geweest met Patijnenburg over het bemannen van een fietsenstalling aan het strand in de zomermaanden? Als strandbezoekers hier voor willen betalen en Patijnenburg heeft mensen beschikbaar dan is dit toch zo geregeld?
2. Hoe staat het met de kerkenvisie? Die visie is er, de kerken zijn er ook maar wij horen niets over plannen. CDA Westland wil dat de vaak markante gebouwen behouden blijven en waar mogelijk een andere invulling krijgen.

Koos Verbeek doet zijn uiterste best om de Bartholomeuskerk voor Poeldijk te behouden, wij vragen het college om actief met kerkbesturen in gesprek te gaan om meer initiatieven te ondersteunen.
3. En dan het openbaar vervoer: gaan er nog verbeteringen komen? Anders dan een hub bij de Flora Campus?
4. Dan: er zijn veel verkeersknelpunten en vanwege capaciteitsproblemen worden veel plannen naar achter geschoven. Hoe gaan we dit oplossen? En wanneer kunnen we nu echt werk maken van het verkeer in Wateringen, en de veiligheid in de Dijkstraat in Honselersdijk? Kan het college aangeven wat er het komende half jaar gaat gebeuren om de verkeersveiligheid aan te pakken?

Onze fractie ontving afgelopen week een schrijven van de reddingsbrigade. Wij spraken hen en hoorden van gesprekken met de burgemeester, wethouders, directeuren, ambtenaren en externen. Van een aanbesteding die ter goedkeuring langs de raad had gemoeten en niet in het MIP terecht is gekomen.
Dit is een droevig voorbeeld van mensen die langs elkaar heen werken, van mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Graag vernemen wij wie eigenaar is van dit dossier en wie actie gaat ondernemen zodat bij de begroting voor de reddingsbrigade duidelijk is waar men aan toe is.

Voorzitter, wij kijken uit naar de beantwoording van het college. Maar nog meer naar een realisatie van de wensen vanuit de Westlandse samenleving die ik zojuist heb genoemd.
Daarbij komt nog onze motie voor het realiseren van een Westland crematorium. Wij hebben zelden zoveel positieve reacties op een idee ontvangen: een overgrote meerderheid van de Westlanders vindt dat deze voorziening thuishoort in onze gemeente en dat zijn wij van harte met hen eens.

Jenny Vermeer-de Smit
Fractievoorzitter CDA Westland

 

Motie-CDA-Westland---Westlands-crematorium

Foto: ANP

Terug naar nieuws

Onze mensen

Jenny Vermeer-de Smit

Fractievoorzitter, Raadslid