Janice weet (gemeente)raad over toegankelijkheid

Deze week een column over toegankelijkheid in onze gemeente.

Nieuwe verkeerssituaties of inrichting van wegen gebeurt vaak op basis van kennis uit het verleden en ervaring met ongelukken. Minder vaak wordt er ook advies gevraagd aan bijvoorbeeld platform gehandicapten of een andere instantie die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Dat kunnen ook individuele ervaringsdeskundigen betreffen.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Een rolstoel is niet hetzelfde als een kinderwagen, maar ook met kinderwagen kun je dezelfde ergernissen ervaren, al zijn die vaak minder definitief dan het gebruik van een rolstoel. Niet lang geleden klaagden veel mensen over afvalzakken aan palen, waardoor men vervolgens niet meer over de stoep erlangs kon. Zelden hoor ik mensen klagen over containers die de gehele dag de stoep innemen en waar men ook niet meer langs kan lopen. Auto's en met name bestelbussen die een stoep innemen, waardoor mensen er niet meer langs kunnen. Het is vervelend als dit gebeurt, maar stel je voor dat je met de rolstoel van de supermarkt naar huis 10 keer de stoep af en op moet, omdat deze is geblokkeerd.

Of wat dacht je van de parkeerplaatsen op het Van Tijnplein in Naaldwijk? Ze zijn voor de wat lagere auto's al niet toegankelijk, omdat je best een flinke heuvel op moet om te kunnen parkeren, maar ook de plekken waar je met een gehandicaptenkaart mag staan zijn op dezelfde manier ingericht.

Waarom wordt de oproep om de zakken van de palen te halen wel gehoord, maar de schreeuw om meer toegankelijkheid vaak niet? Alleen maar omdat deze groep in de minderheid is?

Deze week staat mijn raadscollega en fractiegenoot Max in tijdschrift Vriendin om te vertellen over toegankelijkheid. Als ervaringsdeskundige opent zij vaak onze ogen bij nieuwe plannen en dat is maar goed ook. Een aanrader om te lezen!

Wil jij antwoord op een specifieke vraag of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur een e-mail naar janice@cdawestland.nl 

Max1

Terug naar nieuws

Onze mensen

Janice de Jong

Raadslid

Max de Bruin

Steunraadslid