Actueel

HomeActueelDe Veiling en Bartholomeuskerk als ontmoetingsplaats

De Veiling en Bartholomeuskerk als ontmoetingsplaats

De Veiling wordt opgeknapt na het asbestprobleem sinds 2015. De Bartholomeus is alleen op hoogtijdagen (voor corona) nog volledig gevuld en is een kerkenvisie aan het maken voor toekomstig multifunctioneel gebruik. Willen we beide gebouwen op termijn in stand houden als ontmoetingsplaats?

De Veiling is eigendom van de Gemeente Westland en kent een lange historie. Het is ooit gebouwd als Bloemenveiling “Het Westland” in 1932. In 1974 is het omgedoopt tot Sociaal Cultureel Centrum De Leuningjes: carnavalsfeesten, bruiloften, concerten, kaarten, zang- en muziekrepetities, maar ook de bibliotheek en kinderopvang Simba.

Helaas werd De Leuningjes per 15 oktober 2015 gesloten vanwege asbest. In een verdeelde gemeenteraad is in december 2017 besloten De Veiling nog 10 jaar open te houden en de benodigde investeringen vanwege de asbestsanering te doen. Na het verwijderen van het asbest is het gebouw weer stapsgewijs opengegaan.

Ik kom zelf regelmatig in het pand. Ik ga veel naar de bibliotheek. In november jongsleden hadden mijn dochters hun eerste blokfluituitvoering. In december ben ik langs de coronatestlocatie geweest in de kleine zaal.

Die kleine zaal (De Roos) is nu het punt. De bar staat er nog, maar het plafond ziet er vervallen uit. Ook is de energievoorziening in het pand sterk verouderd. Opknappen kost 660.000 euro. Ook loopt de huurovereenkomst op 15 maart 2022 af. Het college combineert het beschikbaar stellen van het geld met afspraken voor een nieuwe huurovereenkomst, die voldoet aan de huidige wet- en regelgeving.

De Bartholomeus is op termijn niet meer rendabel als uitsluitend kerkgebouw. Het is de vurige wens van de stichting Vrienden van de Bartholomeus om het gebouw ook te exploiteren voor culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten. Ik verkies De Bartholomeus boven De Veiling.

Het CDA zal ook voor de investering van 660.000 euro investering voor de kleine zaal en de verduurzaming van het pand, stemmen in de komende gemeenteraad. Maar het is wel de laatste keer wat het CDA betreft. Laten we na deze laatste financiële injectie in De Veiling dan ook in de komende jaren alles in het werk stellen om onze fraaie kathedraal te behouden en te versterken tot toekomstig trefpunt voor de Poeldijkse gemeenschap

Comments

comments

Gerelateerd standpunt

Kern