Actueel

HomeActueelTerugblik Provinciale Statenverkiezingen

Terugblik Provinciale Statenverkiezingen

20 maart vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats, met een grote winst voor Forum van Democratie (FvD) en Groen Links. Pieter Immerzeel, raadslid CDA, blikt terug. 

Afgelopen week waren de Provinciale Statenverkiezingen met een eclatante overwinning voor de partij Forum voor Democratie. Op deze uitslag was niets af te dingen met bijna 25% van de Westlandse kiezers op deze partij. Ik hoop zelf dat deze uitslag zal bijdragen aan een wake up call voor de zittende bestuurders.

Wat voor mij wel heel interessant is om te zoeken naar de redenen van deze politieke aardverschuiving. Wat gaat er fundamenteel fout waardoor kiezers de middenpartijen de rug toekeren en massaal (extreem) rechts of links gaan kiezen? Natuurlijk worden door de regeringspartijen fouten gemaakt, herkend de kiezer zich vaak niet terug in de partij van zijn keuze. In een coalitie van meerdere partijen moeten er veel compromissen worden gesloten waardoor genomen besluiten vaak minder aansprekend zijn. Echter uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat wij in Nederland in de top vijf leven van de meest gelukkige landen van de wereld. In de wereld zijn bijna 200 verschillende landen, dus op 195 plaatsen is het niet zo goed als bij ons! Voor bijna iedereen is er werk of een nuttige invulling en vanuit de overheid wordt veel geregeld zodat niemand tussen wal en schip raakt.

Maar terug naar de redenen, zijn het de hoge belastingen, de doorgeslagen regelgeving, immigratie of de snelle energietransitie die de mensen doen besluiten tot een stem voor FvD? Zijn de huidige problemen niet te veel opgeblazen alsof deze niet opgelost kunnen worden. Kiezers verwacht van Thierry Baudet geen wonderen, ook hij zal compromissen moeten gaan sluiten en zal wellicht niet alles waar kunnen maken wat hij heeft genoemd in aanloop naar de verkiezingen. Verder zitten wij in Nederland toch niet te wachten op rassenspanningen in de grote steden. En hoe moet de tuinbouw verder als alle Polen worden teruggestuurd. Zelf hoop ik dat deze verkiezingsuitslag de huidige bestuurders zal wakker schudden om beter naar de burger te luisteren en niet te veel in de ivoren toren te blijven zitten. Probeer de kiezer mee te nemen in de besluitvorming, dan heb ik alle vertrouwen dat bij de volgende verkiezingen uw stem toch meer in het midden zal blijven. Dan blijft ons mooie land bestuurbaar en leefbaar!

 

Pieter Immerzeel

Raadslid CDA

Comments

comments