Actueel

HomeActueelEvenwicht zoeken

Evenwicht zoeken

Evenwicht zal gevonden moeten worden in alle opgaves. Iedereen moet zijn eigen plek kunnen hebben om zich buitenshuis te vermaken!

Woningbouw

Als wij iedereen die daar behoefte aan heeft van een woning in de eigen omgeving willen voorzien, dan moeten nog heel veel huizen gebouwd worden in Nederland (85.000 per jaar), Zuid – Holland (150.000 tot 2030) en in het Westland.

In het Westland betekent dit tot het jaar 2030 volgens planning dat er 536 woningen gebouwd zullen worden.

Daar zijn nu al locaties voor gedefinieerd zoals in de Westlandse Zoom , Wateringen Noord en Waelpark. En nu maar hopen dat de provincie, gezien haar grote opgave, ons geen extra doelstelling oplegt. Wij moeten immers ook nog een extra huisvestingsopgave voor 2000 arbeidsmigranten realiseren. En daar zijn de locaties nog lang niet van bekend.

Opofferen?

Wat is dan wijsheid? Willen wij het glas uit het Westland verwijderen om dat te vervangen door woningen? Wat CDA betreft zeker niet! De glastuinbouw bestaat al lang niet meer alleen uit kassen en een veiling alleen, maar beslaat een hele keten van aansluitende economieën waar de teelt van Westlandse producten en gekoppelde kennis essentieel als basiseconomie naast elkaar moeten blijven bestaan.

Willen wij dan natuur (strand, Staelduinsebos, Hofpark) opofferen voor woningbouw? Ook niet natuurlijk. Liefst willen wij uitbreiding om ook buiten de woning een mooie plek te hebben om te recreëren.

Dan maar alle speelplekken opheffen, of deze in de nieuw te bouwen wijken niet of minder aanleggen? Er zullen mensen zijn die zeggen “doe dat maar voor die plekken die bestemd zijn voor oudere jeugd, daar die soms overlast geeft”. Voor CDA is dat echter ook absoluut geen oplossing. Iedereen moet een eigen plek kunnen hebben om zich buitenshuis, al dan niet sportend/voetballend, te kunnen vermaken; dus ook jeugd. Hier is echter wel wat te verbeteren door de speellocaties zo te plaatsen dat die zo min mogelijk (over-)last geven voor omwoners.

Nee. Evenwicht!

Wat dan wel? Evenwicht zal gevonden moeten worden in alle opgaves. En eigenlijk is er dan maar één echte oplossing voor woningbouw. Wij zullen, ook al willen wij geen stad zijn, meer de hoogte in moeten. Ook nu al. Voor velen een angstbeeld want hoger dan driehoog willen wij eigenlijk niet, zeker niet in onze eigen omgeving. Maar als ik dan vraag “kijk eens goed om je heen, wat zie je dan?”. Dan blijken er al appartementen te staan die (veel) hoger zijn, zonder dat men dat beseft. Een hoog appartementengebouw accepteren is echter makkelijker als die al bestaat, dan dat deze nieuw gepropt wordt tussen bestaande laagbouw. Daarom zeggen wij: bouw of bestem in nieuwbouwwijken eerst die appartementen! De enige manier om evenwicht te vinden in Westland.

Jan van Rossum

Comments

comments